Mersin'de Gadir Hum Bayramı kutlandı

Antakya, Adana, Mersin yöresinde yaşayan Arap Alevilerin önemli bayramlarından biri olan Gadir Hum Bayramı, Mersin Kilikya Nehir Derneğinin düzenlediği etkinlikle kutlandı.

Abidin YAĞMUR


MERSİN - Hz. Ali’nin velayetinin ilanının yıldönümü olduğuna inanılan Gadir Hum Bayramı Mersin Kilikya Nehir Derneği Kültür Merkezinin bahçesinde kutlandı. Kutlamaya Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, Mersin Ortodoks Kilisesi pederi Coşkun Teymur, Latin Katolik Kilisesi Başrahibi Roshan Cordeiro, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, DEM Parti İl Eşbaşkanları Bedriye Kuş ve Reşat Aşan ile TİP İl Başkanı Ahmet Paket katıldı. Tören, Arap Alevi inancı gereğince buhurların yakılması ve Hz. Ali’nin velayetine biat duasının yapılmasıyla başladı.

'BÜTÜN İNSANLAR KARDEŞTİR'

Kilikya Nehir Derneği Başkanı Muhsin Uğurel, kutlamada yaptığı konuşmada, "Şu bir gerçektir ki bugün her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe, haksızlık karşısında yürek birliği yapmaya ihtiyacımız var. Aramızda fikir farklılıklarını anlaşmazlık konusu yapmak yerine zenginlik olarak kabul edip farklı grupların fikirlerinden insanlık adına faydalı anlamlar çıkarmak bizleri birbirimize biraz daha yaklaştıracaktır. Çünkü tüm insanlar en nihayetinde kardeştir. Ve bu kardeşliği korumak en kutsal görevdir. Hz. Ali, 'insan deyince akla iki şey gelir; biri din kardeşim, diğeri yaratılışta bir eşim' der. Gadir Hum Bayramını kutluyor, sevgi ve barış ümidiyle selamlıyorum" dedi.

'SİYASİLERİN CEKETİNE DOKUNMAK İBADETTİR DİYENLER BİZİM ALİ SEVGİMİZE ABARTI DİYOR'

Arap Alevi toplumunun dini kanaat önderlerinden Ahmet Verde Özuğurlu da Gadir Hum Bayramının inançları açısından anlamını anlattı. Özuğurlu, "Bazıları bizim İmam Ali ile ilgili sözlerimizi abarttığımızı düşünüyor. Dünya öyle iki yüzlü ki... Futbolcuları, mankenleri, sinema oyuncularını öyle sıfatlarla anıyorlar ki... Siyasetçilere, 'onun ceketine dokunmak bile ibadettir' diyebiliyorlar. Bunda abartı yok. Tarikat şeyhlerinin önünde yerlere kadar eğilip insan onuruna yakışmayacak hallere kendini sokuyorlar. Bunda abartı yok. Nedir abartı? Allah’ın, peygamberin bize emrettiği Ehlibeyt’i, İmam Ali’yi anmak. Ya arkadaşlar insaf. Sorarım size biz mi 'Ali ilim şehrinin kapısıdır, ilim isteyen kapıya gitsin' dedik. Biz mi 'hidayete erenler ancak Ali ile erer' dedik. Yoksa bu dinin peygamberi olan Hz. Muhammet mi dedi? Biz mi abartıyoruz. Maalesef biz bunları söylediğimiz için dinden çıkmış oluyoruz. İnsana tapanlar, siyasiler ve tarikat liderlerini yüceltenler Müslüman kabul ediliyor. Bizim için söyledikleri şu söze katılıyorum. Bunlar deli diyorlar. İmam Ali aşkıyla deliriyoruz. Kuran-ı Kerim’de 'yarın herkesi imamıyla çağıracağız' diyor. İsteyen Muaviye ile Yezit ile gidebilir, ben İmam Ali ile gideceğim" diye konuştu.

'HER İNSANIN KİMLİĞİ İNANCI ONUN ONURUDUR'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, Mersin’in bütün inançların özgürce kendisini ifade ettiği, özgürce yaşadığı bir şehir olduğuna dikkat çekti. Seçer, "Her insanın inancı, etnik kimliği onun onurudur, şerefidir" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Hacı Bektaş Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlger Baharlu, Hz. Ali’nin felsefesi üzerine bir sunum yaptı. Kutlamalar, Hz. Ali üzerine yazılan kaside ve deyişlerin okunması ve Arap Alevi kültürüne özgü bayram yemeği olan hırisi ikramıyla sona erdi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar