Mumyaların genleri

Mumyaların genleri
Yapılan yeni gen araştırmalarına göre Antik Mısırlılar günümüz Mısırlılarından çok Anadolu ve Akdeniz bölgesi insanlarıyla akrabalar.

YAŞAM- Şimdiye kadar binlerce yıl eski Antik Mısır mumyalarının genetiği hakkında net bir araştırma yapılamıyordu. Yeni analiz yöntemleri ile araştırmacılar bunu mümkün kılmayı başardılar. Mısır'ın Yeni Krallık Dönemin'den Geç Antik Dönem aralığını kapsayan 90 mumya incelenebildi.

Mısır çok defa yabancı halklar tarafından işgal edilmiş olduğu halde ilginç bir biçimde genetik bir iz kalmamış o işgallerden. Belki şok edici  bir sonuç ama günümüz Mısırlıların genetiği atalarından oldukça farklı.
Bilim insanları, Abusir el-Malek bölgesinde bulunan 151 mumya üzerinde bugüne kadar yapılanlardan en büyük mumya genetiği araştırması gerçekleştirdiklerini açıkladılar. 151 mumyadan doksanından genetik örnek almayı başardılar. Burası Mısır'ın ölüm tanrısı Osiris'in önemli bir kült merkezi. Bilim insanları mumyaların dişleri ve kemiklerinde çok sayıda genetik materyale rastladılar.

Milattan önce 1388 ile milattan sonra 426 arasında gömülen mumyalar incelendi. Bu süre Mısır'da yabancı halkların hem ülkede hem yönetimde en çok etkin olduğu bir aralık. Tübingen Üniversitesi'nden Verena Schuenemann araştırmayı, "Büyük İskender'in Mısır'ı fethiyle veya diğer yabancı halkların Mısır'a gelmeleriyle Mısır halkında genetik bir değişiklik olup omadığını test etmek istedik" diye açıklıyor.

GÜNÜMÜZDEKİ MISIRLILARLA GENETİK BENZERLİKLER

Araştırmaya göre mumyalar yalnızca bu bölgedeki eski çağ insanlarıyla değil, günümüzde yaşayan insanlarla da genetik benzerlikler taşıyor. Mısır, eski çağlarda bu bölgelerdeki devletlerle çok sayıda savaş yapmanın yanı sıra güçlü ticaret bağları da kurmuştu.

Araştırmanın sonuçlarına göre antik Mısırlıların genetik benzerlikleri bugünkü Orta Doğu ve Avrupa topluluklarında bulunuyor. Daha sonra anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki insanlarla akarabalar. Hatta bu akrabalık bugün Mısır'da yaşayan Mısırlılardan daha yakın. 

Araştırmanın başkanlığını, Almanya'daki Max Plank İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü'nden Johannes Krause yürütüyor. İnceledikleri bin 800 yıl boyunca Mısır toplumunun geninde çok büyük bir değişiklik olmadığını söylüyor.

Araştırmaya göre Mısır nüfusundaki Sahra Altı Afrika geni oranı sonradan artmaya başladı. Bugünkü Mısırlılar antik Mısırlılara kıyasla Sahra Altı Afrikalılar ile yüzde 8 daha fazla gen paylaşıyor. Günümüzdeki Mısır nüfusunun Sahra Altı Afrika ile paylaştığı genlerin oranı yüzde 15 ile 20 arasında.

Krause bunun nedeninden emin olmasa da, ilerleyen çağlarda köle ticaretinin yayılması veya İslam'ın genişlemesi nedeniyle Sahra Altı Afrika ile daha fazla etkileşime girmenin etkisi olabileceğini söylüyor.

Öne Çıkanlar