Oruç tutarken vücudun su dengesi mutlaka korunmalı

Uzmanlara göre, Ramazan’da oruç tutanların özellikle dikkat etmesi gereken en önemli konu vücudun su dengesini korumak.

Oruç tutarken vücudun su dengesi mutlaka korunmalı

Gün boyu tutulan oruç sırasında vücudun su dengesini korumak ve metabolizmayı çalışır halde tutmak önemli. Alınan tuz miktarına dikkat etmek, hafif egzersiz yapmak gibi yöntemlerle de oruç tutarken genel sağlığı kontrol altında tutmak mümkün.

SU DENGESİNİ KORUYUN

İftar sonrasında yeterli miktarda su içmek çok önemli. İftar ve sahur arasında en az 8 bardak su içmeyi tavsiye eden fizyoterapist Yasmin Badiani, "İdrar söktürücü kafeinli içecekler su kaybını artırdığından bunlardan kaçının. Gazlı içecekler de sindirim sürecini yavaşlattığından iyi bir sıvı kaynağı değil" diyor.

Vücudunuzun vitamin deposunu yeniden doldurmaya yardımcı elektrolitleri içtiğiniz suya katmanız da önemli.

KIZARTLMIŞ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Gün boyu bir şey yemeyip iftar vakti geldiğinde fast-food tarzı yiyecekler tercih etmek çok cazip gelebilir. Ancak besleyici özelliği olmayan bu yiyecekleri tüketmek ertesi gün şişkinlik ve halsizliğe neden olabilir.

Badiani, "Meyve, sebze ve protein içeren dengeli beslenme için sadece birkaç saatimizin olduğu bir zamanda, besin değeri daha yüksek gıdalar tükettiğinizden emin olun" ifadelerini kullanıyor.

Orucun ardından mide aşırı yağlı yiyeceklere karşı hassaslaştığından kızartılmış yiyeceklerin, insanların halsiz ve şişkin hissetmesindeki rolü büyük.

BASİT EGZERSİZLER YAPIN

Oruç esnasında ağır egzersiz tavsiye edilmese de makul düzeyde egzersizler yapılabilir.
İngiltere merkezli Birmingham City Üniversitesi’nde spor ve egzersiz bölümü öğretim görevlisi ve doktora araştırmacısı Ayazullah Safi koşu ve ağırlık kaldırma gibi egzersizlerden kaçınmayı öğütleyerek şunları ekliyor:

"Oruç tutarken vücudun sahip olduğu enerjiyle sıradan bir gündeki enerjinin aynı olmadığını hatırlamak önemli. Mümkün olduğunca aktif yaşam tarzımızı korumalıyız ancak Ramazan boyunca yürüyüş, vücut esnetme hareketleri ve meditasyon gibi kan dolaşımını artıran hafif hareketler kesinlikle tavsiye edilir."

Safi oruçluyken ağır egzersiz yapmanın düşük tansiyona, baş dönmesine hatta yaralanmaya yol açabileceğine dikkat çekiyor.

TUZA DİKKAT EDİN

Safi ayrıca iftarda ve sonrasında yüksek oranda tuz tüketiminin susuzluğu artırıp ertesi gün olumsuz sonuçlara neden olabileceğini söylüyor.
Oruç tutanların tabaklarındaki yemeğe ya da yemek pişerken eklenen tuz miktarına dikkat etmeleri gerekiyor.

SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLAR EDİNİN

Gün içinde hiçbir yiyecek ve içecek tüketmemek, kendinizi sınırlama ve sağlıklı alışkanlıklar edinmede Ramazan’ı sizin için büyük fırsata dönüştürebilir.

Badiani konuyla ilgili olarak, "Ramazan sadece oruç tutmak anlamına gelmiyor. Bu ayda kendini kontrol etmek ve kendini geliştirmek de çok önemli. Sigara ve nargile, fiziksel ve zihinsel olarak vücuda zarar verdiğinden sağlıklı yaşam tarzı için elverişli değil. Günün çoğunu sigara içmeden geçirmeniz gereken Ramazan ayı sigarayı bırakmanız için iyi bir fırsat."

Ayrıca eğer rahatsızsanız, hamileyseniz veya başka bir sağlık sorununuz varsa, Badiani oruç tutmadan önce doktora danışmanızı öneriyor. (Independent Türkçe)

sağlık Ramazan Oruç