Türkiye'de ameliyat olan 545 yabancı kadın sakat kaldıklarını belirterek kampanya başlattı

Türkiye'de ameliyat olan 545 yabancı kadın sakat kaldıklarını belirterek kampanya başlattı
'İmed İstanbul'da kalça ve göğüs düzeltme, yağ aldırma gibi estetik operasyonlar geçiren 545 Hollandalı kadın estetik merkezine karşı kampanya başlattı.

İstanbul'da kalça ve göğüs düzeltme, yağ aldırma (liposuction) gibi bir dizi estetik operasyon geçiren 545 Hollandalı kadın, internet üzerinden bir kampanya başlatarak, "Türk hekimler tarafından sakat bırakıldıklarını" savunuyor.

"Ucuz fiyat avantajı" nedeniyle İmed İstanbul adlı estetik cerrahi kliniğini tercih ettiklerini belirten Hollandalı kadınlar, kliniğin adına göndermede bulunarak, "İemand met een drama" yani "Acılı insanlar" adıyla Facebook'ta bir grup oluşturdu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, grubun kurucusu Cheyenne adlı kadın, Türkiye kökenli Hollanda vatandaşı Zübeyde Akdaş'ın sahibi olduğu kliniğin, Facebook üzerinden etkileyici reklam yaptığını belirterek, bu nedenle onlara aynı şekilde yanıt vermek için bu grubu oluşturduklarını vurguladı.

Ameliyat öncesi Türkçe hazırlanmış sözleşme imzaladıkları için yasal mücadele hakları bulunmadığına işaret eden Hollandalı kadın, bu nedenle mağdurların, "başka insanları uyarmak ve aynı hataya düşmelerini engellemek" amacıyla sosyal medya üzerinden mücadele etme kararı aldığını anlattı.

Grubun üye sayısı şu anda bine yaklaşmış. Hollanda'nın en çok satan gazetesi De Telegraaf, "Türk kalça kralı tarafından sakat bırakıldık" başlığıyla verdiği haberde, İmed İstanbul'da estetik cerrahi operasyonu geçiren kadınların yaşadıkları sorunları aktardı.

Grubun kurucusu Cheyenne, düz bir karın ve sırt ile şekilli kalça hayali ile İstanbul'a gittiğini belirterek, ameliyattan sonra tamamen farklı bir görüntünün ortaya çıktığını söyledi.

Cerrahın, "kalça yapısındaki bozukluk nedeniyle ameliyatın başarısız olduğunu" söylediğini aktaran Hollandalı kadın, "Şimdi sadece sakat değil aynı zamanda iki farklı kalça ile yürüyorum ve param uçtu gitti" dedi.

Jacky van den Berg adlı kadın da, "rüya gibi bir görünüm" için yağ aldırma operasyonu yaptırdığını, ancak şu anda vücudundan utandığını anlattı. Van den Berg, ameliyathanede aynı anda iki kişinin birden operasyon geçirdiğini söyledi.

KLİNİK İDDİALARI REDDETTİ

İstanbul'da göğüs ameliyatı olan Joan Yard adlı kadın ise, istediği ölçülerin üzerinde slikon enjekte edildiğini savundu.

Hollanda Tüketici Platformu'ndan Sietske Atsma, sosyal medya üzerinden etkili reklam yapan yabancı klinikler konusunda insanları uyardıklarını söyledi. Atsma'ya göre, bu tür klinikler "akran baskısı" etkisindeki genç yetişkinleri hedef seçiyor.

Astma, genellikle düşük bütçeye sahip olan ve daha az yan etki korkusu taşıyan genç yetişkinlerin, "ucuz operasyon ve güzel bir tatil" hayali nedeniyle savunmasız bir grup haline geldiğini vurguladı.

Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başarısız plastik cerrahinin düzeltilmesi konusunda uzman olan dermatolog Peter Velthuis, "Güzel bir tatil ve düşük fiyatlar çok cazip. Hollanda'da 8 bin euro olan bir ameliyat Türkiye'de 3 bin euroya yapılıyor" diye konuştu.

Suçlamaların hedefindeki İmed İstanbul adlı kliniğin sahibi Zübeyde Akdaş, iddiaları reddeti. Akdaş, De Telegraaf'a yaptığı açıklamada, mağdur olduğunu söyleyen kadınların şikayetlerinin "sağlıksız bir yaşam tarzından kaynaklandığını" savundu.

Akdaş, "Her yağ aldırma ameliyatından sonra masaj yapmanızı, sportif yaşamanızı ve korse takmanızı öneriyoruz" dedi. Akdaş, "kişisel davalar" konusunda yorum yapmak istemediğini söyledi. (Kynak: BBC Türkçe) 

Öne Çıkanlar