Yeşil mercimeğin kaynama suyunu dökmeyin! Bakın onunla neler yapabilirsiniz..
Mercimek, baklagiller familyasında yer alan Lens cinsine dahil 4 türden biri olarak bilinir. Türk mutfağında da çokça tüketilen mercimek en faydalı besinlerdendir.
Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetişmektedir.
Mercimek Sodyum, potasyum, protein, magnezyum, C vitamini, demir, kalsiyum, A, B12, D vitamini açısından zengin bir yiyecektir. Mercimek ayrıca cilde iyi gelir. İçerisindeki antioksidan bileşenler sayesinde yaşlanmayı engeller, ciltteki yara ve akneleri önlemeye de yardımcı olur. Zengin lif içeriği sayesinde tok tutar, kilo kaybına da yardımcı olur.
Ülkemizde bolca bulunan mercimek, sofralarımızın baş tacıdır. Mercimek yemeği yaparken genelde mercimeği kaynatır ve suyunu dökeriz. Oysa dökmemek gerekiyormuş. En az mercimek kadar suyu da faydalıymış.
Mynet.com'da yer alan bir haberde; Mercimek suyunun dökülmemesi gerektiği belirtilirken faydaları da tek tek sıralandı.
Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor. Bu suyu dökmek yerine farklı yemeklerde kullanabilir ya da bardağa koyarak çay gibi içebilirsiniz.
Mercimeğin suyu nasıl saklanır?
Mercimeği pişirdikten sonra suyunu oda sıcaklığına soğumaya bırakın. Bu suyu ince bir elekten geçirerek köpük veya nişasta benzeri kalıntılarını ayıklayın.
Ardından mercimek suyunu hava geçirmez bir kaba aktarın. Bir haftaya kadar buzdolabında ya da 3 aya kadar derin dondurucuda bekletin.
Mercimek suyunun diğer faydaları;
Sözcü'de yer alan bir haberde de yeşil mercimek suyunun faydaları tek tek sıralandı; Bu bilgileri de not etmenizde fayda var.
* Hafızayı güçlendirir
* Kilo verdirir
* Yorgunluk hissini yok eder
* Sindirim sistemine de iyi gelir.
* Mercimek suyunun kabızlığı da önlediği bilinmektedir.
* Boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir.