Yüz çocuktan onbeşinin psikolojisi bozuk

Yüz çocuktan onbeşinin psikolojisi bozuk
OECD Raporu, Türkiye'de 8-12 yaş aralığında her 100 çocuktan 15’inde bir psikiyatrik bozukluk olduğunu ortaya koydu.

HABER MERKEZİ - OECD'nin PISA 2015 raporunun, 15 yaşındaki Türk öğrencilerin dünyadaki akranları arasında "en mutsuz ve kaygılı" olan çocuklar olduğunu ortaya koymasının ardından 8-12 yaş grubu çocuklara ilişkin veriler de gündemde. Buna göre, 8-12 yaş aralığındaki her 100 çocuktan 15’inde bir psikiyatrik bozukluk var. Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği de "Türkiye Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları" haritası hazırladı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD'nin, ilk ikisini 6 Aralık'ta yayınladığı 2015 Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) üçüncü raporu olan "Öğrenci Refahı", 72 ülkede 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin refah durumlarını incelemiş ve Türkiye, son sırada yer almıştı.

Verileri incelenen 28 OECD ülkesi içinde "yaşam memnuniyeti" sıralamasında 10 üzerinden 6.12 puanla son sırada yer alan 15 yaş grubu Türk öğrenciler, akranlarına oranla dünyanın en mutsuz ve kaygılı öğrencileri çıkmıştı.

O raporda yer alan bir veri daha bu kez dikkatleri 8-12 yaş grubuna çevirdi. Hürriyet'in haberine göre, Rapor, 8-12 yaş aralığında da her 100 çocuktan 15’inde bir psikiyatrik bozukluk olduğunu ortaya koydu.

Rapora göre, dünya geneliyle uyumlu olduğu belirtilen bu bulgunun ayrıntılarını ise, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan tarafından yürütülen araştırma ortaya koydu. Buna göre, "Dikkat eksikliği/hiperaktivite" bozukluğu oranı yüzde 11.7, "kaygı bozuklukları" oranı yüzde 3.3, "majör depresyon" oranı ise yüzde 1.4.

Prof. Dr. Ercan tarafından Türkiye'nin yedi coğrafik bölgesini temsilen 29 ilde; ilkokul 2, 3 ve 4'üncü sınıf çocukları, anne-babaları ve öğretmenleriyle görüşülerek yapılan ve toplam 5 bin 882 çocukla ikişer saat görüşülen araştırma kapsamında, ilk kez 8-12 yaş aralığı için "Türkiye Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları" haritası da çıkarıldı. Araştırmanın çarpıcı detayları ise şöyle:

Hiperaktivite sıklığı: En hareketli (hiperaktif) çocuklar Edirne ve Trabzon'da. Bölge bazındaysa en fazla Akdeniz ve Karadeniz'de. Karadeniz Bölgesi'nde daha fazla 'anksiyete' ve 'majör depresyon' görülmesinin nedeni tam olarak anlaşılamamakla birlikte iklim koşullarıyla ilgili olabileceği düşünülüyor.

Depresyon sıklığı: Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en az ortalamalayla karşılaşıyoruz. Zaten tüm psikiyatrik bozukluklar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha düşük. Bu durumu, terör ve ekonomik sorunlar gibi hiyerarşik olarak önde olan sorunların bulunduğu ortamlarda çocuklardaki psikiyatrik sorunların daha az dikkat çektiği olarak yorumluyoruz.

Öne Çıkanlar