Kınık'taki zeytinliğe maden ocağı onayı

Kınık'taki zeytinliğe maden ocağı onayı
Projenin yapılmak istendiği alanın çevresi zeytinliklerle ve tarlalarla dolu.

İzmir Kınık’ın, Yayakent köyünde zeytinliklerle çevrili orman alanına maden ocağı, beton ve asfalt tesisi kurulması için yapılan başvuruya bakanlık tarafından onay verildi. Ön onay verilen projede, ocağın yapılacağı yerin yanında başka bir ocak daha olduğu ortaya çıktı.

Metehan Ud’un Evrensel’de yer alan haberine göre; İzmir Tire’de incir, zeytin, kestane ve ceviz üretiminin olduğu bölgeye verilen jeotermal kaynak arama için başvuran şirketin ÇED dosyasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edilmesine tepkiler sürerken, bu sefer de Kınık’ta zeytin ağaçları ile dolu tarlaların yanı başına maden ocağı için ÇED süreci başlatıldı.

Bakanlığın sitesinden yapılan duyuruda, GLS isimli maden şirketinin, Kınık’ın Yaykent köyü yakınlarında kurmak istediği kalker ocağı, kırma-eleme tesisi, hazır beton üretim tesisi, mekanik-asfalt plent tesisi ve kilitli parke taşı üretim tesisi için yaptığı çevresel etki değerlendirme başvuru dosyası incelendiği ve uygun bulunduğu ifade edildi.

ÇEVREDE DERE, BARAJ VE YERLEŞİM YERLERİ BULUNUYOR

Projenin yapılmak istendiği alanın çevresi zeytinliklerle ve tarlalarla dolu. Ruhsat sahası yerleşim yerleri ile sınır durumda, alan içinde kurulmak istenen tesislerin en yakın yerleşim yerine uzaklığı 400 metreye kadar düşüyor. Ruhsat sahasının 100 metre mesafesinden ise Yayakent Deresi geçiyor ve 900 metre uzaklığında Kapıkaya Barajı bulunuyor.

ÇEVREYE VERECEĞİ ZARAR GÖZ ARDI EDİLİYOR

Eğer proje hayata geçirilirse ocak, bir başka maden ocağına da komşu olacak. Minimum ömrü 10 yıllık olması planlanan projenin ÇED dosyasında ne kadar ağaç kesileceği, delme, patlatma ve yükleme işlemleri sırasında ne kadar toz ve gürültü çıkacağı ve çevreye ne kadar zarar vereceği bilgileri yer almıyor.

Öne Çıkanlar