Çekmeköy halkından Seyir Tepesi Projesi hakkında İBB'ye açık mektup
Çekmeköy halkı akamete uğramış bu projenin tamamen iptal edilip hurda, harabelerin kaldırılmasını, ormanın, doğanın kendi haline bırakılmasını talep etmektedir.
Abbas KARAKAYA *
Seyir Tepesi (Kulesi) Projesi İptal edilsin
Çekmeköy ilçesi Merkez Mahallesi sınırları içinde, Mimar Sinan Mahallesi bitişiğinde Kuzey Ormanları'nın 370 dönümlük ormanlık alanı vardır. Özellikle Covid-19 salgınından bu yana her gün yüzlerce insan buraya temiz havası ve sessizliği için gelmektedir. Meşe ağaçları, kuş sesleri içinde yürüyüş, koşu, gezi ve piknik yapmakta, bisiklete binmekte, sohbet etmektedir. Doğa anamızın armağanı bu yerin hiçbir tesise, donatıya ihtiyacı yoktur. Bir yanlışlık eseri olarak başlatılmış Seyir Tepesi (Kulesi) Projesinden vazgeçilmesini, iptal edilmesini Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki yönetimden istiyoruz.
İptal talep gerekçemiz
Zaten bir tepe olan bir alana seyir kulesi olarak 15 mt. çapında, 50 mt. yüksekliğinde çelik kafesin dikilmesini anlamakta zorluk çekiyoruz. Proje adı altında ormana yapılacak otoparklar, kır kahvesi, restoran, büfe gibi tesisler ormanın ömrünü kısaltacak, kaos ve gürültü getirecek; kaş yapayım derken göz çıkarmaya dönecektir. Bu doğal alanı yeşil, doğal ve bir bütün olarak gelecek nesillere aktarmalıyız. Böyle davranmak, çocuklarımıza, torunlarımıza borcumuzdur.
Tasarruf ve Derman Belediyeciliği
2014 yılında Kadir Topbaş zamanında ilk çalışmaları yapılan projeyi bir önceki yerel seçimlerde Çekmeköy’de AKP adayı ‘çılgın proje’ olarak duyurmuştu. Yüklenici firmanın mahkemelik olması sebebiyle proje yarım kalmıştı. Şu an yapıların çelik iskeletleri dışında her şey harap olmuş, kırılıp dökülmüş durumda. Mahkemenin sonuçlandığını, İBB’nin projeyi tamamlamayı düşündüğünü öğrendik. Oysa Çekmeköy halkı akamete uğramış bu projenin tamamen iptal edilip hurda, harabelerin kaldırılmasını, ormanın, doğanın kendi haline bırakılmasını talep etmektedir.
Girişte işaret ettiğim gibi, salgın döneminde kullanımı artan ormanlık alan, aslında buraya yapılmak istenen projeyi, tesisleri boşa çıkarmıştır. Kabartılmış ihalenin aslında birer rant dağıtım aracı olduğunu göstermiştir. İBB’nin tasarruf dönemine girdiği, kaynak bulmasının engellendiği bir dönemde buraya kaynak akıtılması çok doğru bir karar olmayacaktır. Ayrıca, Kadir Topbaşgiller’in başlattığı, halka sorulmamış, halkın ihtiyacını gözetmemiş bir rant projesini tamamlamak ‘derman belediyeciliğiyle’ ne kadar uyumludur?
Sporcu Parkı, Sağlıklı nesiller, Organik süt
Ormanlık alanın yakında hayvancılıkla geçinen aileler var. Gündüz uygun zamanlarda keçilerini, ineklerini bu alanda otlatıyorlar. Güz aylarında keçiler düşen meşe palamutlarını yiyorlar. Tesis yapıldığı zaman bu hayvan kardeşlerimiz buralarda yayılamayacaklar. Ekolojik denge kesintiye uğrarken, bir anlamda yerli üreticinin yaptığı kamu hizmeti ( Çekmeköylüler’e uygun fiyatla organik süt tedarik etme işi ) de akamete uğrayacak.
Özellikle merkez Çekmeköylüler’in şehrin gürültüsünden, tozundan toprağından ve betonundan kaçıp sığınabilecekleri bir tek burası kalmıştır. Burasının tesislere boğulmasıyla Çekmeköy’de hayat daha zor olacaktır. Şu anki haliyle birçok sporcunun, kimseyi rahatsız etmeden antrenman yaptığı bir alandır. Ormana tesisler doldurulunca bu, sporcu dostu özelliğini de kaybedecektir. Türkiye’yi uluslararası ultra maraton yarışmalarında temsil eden ilk kadın sporcusu Bakiye Duran Çekmeköy’lüdür. Bu ormanlık alanların korunmasının sporcular, sağlıklı nesiller için çok elzem olduğunu özellikle belirtmektedir.
Proje maliyeti olması gerekenden çok fazla
Projenin tamamlanması, tesislerin açılmasıyla ilgili şu riskli durumda hesaba katılmalıdır. İhale öyle kurgulanmıştır ki kullanılan malzemeler hem çok pahalı hem çok müsrifçe kullanılmıştır. Haddinden fazla, aşırı lükse kaçılmıştır. Ormanlık alana girişlerde kullanılmış üç-dört metre yüksekliğinde sekiz on tane, sadece gösteriş amaçlı çelik direkler, çok lüks ferforjeler ( 370 dönümlük bir alanı çevrilmiştir). Yani projede çok fazla para harcanmış, tekrar başlandığı takdirde belki bir bu kadar para harcanacak. Nihayetinde, bu durum, bir liralık bir bardak çayı yedi liraya satılmasını getirecek. Orman içindeki, girişindeki otoparklar da paralı olursa, hedeflenen kitle buralara gelemeyecek.
Gerçek sorun ve İhtiyaç : Halk içinde Halkla beraber
Orman ve çevresinde hiç mi yapılacak, müdahale edilecek iş yok? Olmaz olur mu? Orman girişlerine çöp konteynerleri konulması ve çöplerin düzenli toplanması en acil ihtiyaçtır. Ayrıca, projenin yarıda kalmasıyla ormanın girişinde, içinde çürümeye, yağmaya terk edilmiş milli servet sayılacak kırma taşlar, çelik aksamlar, aydınlatma direklerine sahip çıkılmasını arz/rica ederim. Seyir kulesinin dikildiği, milyonlarca paranın döküldüğü, şimdi bir harabeye dönmüş alan "uyuşturucu kullananların" sıkça uğradığı bir yer olmuştur. İşte, bu konuları çözmek için yöre halkını toplantı ve forumlarda buluşturup onların yararına, gerçek ihtiyaçlarına çözümler bulmak önümüzdeki görevdir. İBB, İstanbul Gönüllüleri, siyasi partiler, konuyu sahiplenen STK'lar, isterse, Çekmeköy Belediyesi de bu işleri hale yola koymak, çözülebilecek sorunları çözmek için bir araya gelebilir. O zaman haydi!
* Çekmeköy Yurttaş İnisiyatifi