15. Karaburun Bilim Kongresi’ne çağrı: Mülksüzler ve Bitmeyen Kavga

Karaburun Bilim Kongresi, 1-3 Eylül arasında düzenlenecek. Kongrenin ana eksenini Coronavirus pandemisi oluşturuyor.

15. Karaburun Bilim Kongresi’ne çağrı: Mülksüzler ve Bitmeyen Kavga

İzmir'de 1-3 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan 15'inci Karaburun Bilim Kongresi için çağrı metni yayınlandı.

Karaburun Bilim Kongresi resmi web sitesi üzerinden yayınlanan bildiride, 2020 yılında gerçekleşmesi planlanan kongre için "Mülksüzler ve Bitmeyen Kavga" başlığı kullanıldı. Çağrı metninin ilk saptaması ise "tarihin mülksüzlerin tarihi, mülksüzlerin bitmeyen kavgasının tarihi" oldu.

'KONU SALGINLAR OLDUĞUNDA DOĞAL FELAKET DİYE BİR ŞEY YOKTUR'

2020 yılının insanlık ve kapitalizmin tarihinde özel bir yere sahip olduğu, Covid-19 pandemisinin sürdüğü ifade edilen metinde, hiçbir salgının toplumsallıktan bağımsız düşünülemeyeceği kaydedildi. Bildiride, "Salgınlar çoğu zaman iktidarlar açısından ayrımcı ve suçlayıcı bir tavırla uzaklardan gelen "doğal felaketler" olarak görülmüştür. David Harvey’in salgın için yaptığı saptama doğrudur: "Konu salgınlar olduğunda doğal felaket diye bir şey yoktur…" Bugün yaşamakta olduğumuz pandemi de an itibariyle hem kapitalizmin krizinin hem de küresel düzeyde yarattığı ekolojik yıkımların aynı zaman diliminde buluşmuş olmasının ürünüdür" ifadelerine yer verildi.

'PANDEMİ NEDENİYLE ÖLENLERİN YOKSUL EMEKÇİLER OLMASI RASTLANTI DEĞİL'

Pandemi nedeniyle ölenlerin büyük çoğunluğunun yoksul emekçiler olmasının rastlantı olmadığına dikkat çekilen çağrı metninde, Covid-19’un etkeni olan virüsün bulaşma yolları da dahil olmak üzere, hemen bütün özelliğinin bilimsel olarak ortaya konmasının ardından sermaye ve hükümetler tarafından pandemiye sınıfsal bir karakter kazandırıldığı ifade edildi. Sermaye ve hükümetlerin kendilerini hem etkene hem de pandeminin her türden sonuçlarına karşı korurken, mülksüzleri hastalığa ve hastalığın bütün olumsuz sonuçlarına karşı korunmasız bıraktıkları belirtilen metinde, pandeminin, kapitalizmin emekçi sınıflar için gerçek sonucu olan yoksullaşma ve mülksüzleşme dinamiklerini tüm çıplaklığıyla ortaya koyduğu aktarıldı.

Metinde şu ifadelere yer verildi:

"Kapitalizmin uygarlık krizi tüm çıplaklığıyla gözlerimizin önündedir. Küresel sermayenin salgına karşı yanıtı, az sayıda ilaç şirketinin "vampir susuzluğu"na terk edilmiştir. Pandeminin temel nedeni olan sermaye, pandeminin yarattığı tahribatı da kendisi için bir kâr arayışına dönüştürmüştür. Az sayıda küresel şirket tarafından kontrol edilen aşı üretimi ve dağıtımı, kapitalist mülkiyet haklarının devletler ve insanlar arasındaki ayrımcı doğasını açıkça ortaya koymaktadır.

TEMA: 'KAPİTALİZMİN SALGINLARI VE BİTMEYEN KAVGA'

Kongre, yaşadığımız pandeminin yarattığı toplumsal tahribatı kapitalizmin yıkıcı doğasıyla ilişkilendirerek ele almayı hedefliyor. Elbette salgın, bir an ya da durak değildir; yaşadığımız kapitalist toplumsallığın doğa ve insan ilişkileri içinde yarattığı sürekliliğin, tüm sorunların bir dışavurumudur. Kapitalizmle mücadele etmeden Covid-19 pandemisiyle mücadele etmek, yeni pandemilerin ortaya çıkmasını engellemek mümkün değildir. 21. yüzyıl’ın daha başında birbiri ardınca gelen salgınlar, bu tespitimizin doğruluğuna delalet ediyor. O yüzden, bugünün salgını bizim açımızdan kapitalizmle mücadele tarihinin bir parçası niteliğindedir."

Karaburun Bilim Kongresi'nin dinleyicileri bir kez daha birlikte düşünmeye ve dönüştürmeye çağırdığı vurgulanan çağrı metninde son olarak şu ifadelere yer verildi:

"Elbette pandeminin birlikte olma pratiklerimiz üzerine yarattığı sınırlamaların bilincindeyiz. Karaburun düşün sofrasının pandeminin yarattığı sağlık koşullarını dikkate alarak düzenlemesi birinci önceliğimiz olacaktır. Bu amaçla, Bedreddin’in, Börklüce Mustafa’nın, Torlak Kemal’in mekânı Karaburun’da toplantı ortamları mümkün olduğunca gökyüzü cennetinin olanaklarıyla düzenlenmeye çalışılacaktır. O zaman gelin, Karaburun Bilim Kongresi’nde mücadelemizi örmenin, itinayla besleyip büyütmenin yol ve yordamlarını birlikte arayalım, arayışımız ışıltılar olsun, yolumuzu açsın, güçlenelim, beraberce çağlayalım."

KONGRENİN ODAĞI: PANDEMİ

Kongrenin içeriği şu şekilde:

Kapitalizmin Krizi
Kapitalizm ve Salgınlar
Sermaye Birikimi
Salgının Sınıfsallığı: Emekçiler, İşsizlik, Yoksulluk
Uluslararası İş Bölümü, Emek İlişkileri ve "Tedarik Zincirleri"
Dönüşen Emek Süreçleri ve İstihdam Biçimleri, Dijital Emek Tartışmaları
Kadın Emeği
Göçmen Emeği
Toplumsal Muhalefet, İsyanlar, Direnişler Mücadeleler
İnsanın Tahribatı ve Toplumsal Dayanışma
Dijital Dönüşüm: Çevrimiçi Yaşamlar
Sağlık Sistemleri, Sağlık Reformları ve Toplum Sağlığı
Salgınla Mücadele
Bilim, Akademi, Bilimsel Bilgi ve Bilim İnsanlarının Toplumsal Sorumluluğu
Doğanın Metalaşması ve Ekolojik Yıkımlar
Sığılamayan Evler, Aile, Toplumsal Cinsiyet
LGBTİ+
Devlet
Kentin Ekonomi Politiği
Yaşam ve Üretim Alanları
Eğitim ve Eğitime Erişim
Mekân
Medya
Artan Otoriterleşme ve Muhafazakarlık
Yeni Bir Dünyanın Olanaklılığı
Pandemiye Doğan Çocuklar: Oyunsuz, Sokaksız, Okulsuz…
Yansımaları: ‘Yaşlıları’ Nasıl Bir Yaşam Bekliyor?
Hapishaneler
Spor
Sanat ve Sanatçılar
Özel Oturum: Paris Komünü’nün 150. Yılı

15'inci Karaburun Bilim Kongresi çağrı metnine ve kongre planlamasına buradan ulaşılabiilyor.

Salgın kapitalizm pandemi Coronavirüs