Araştırma: Hayvanlar, aslan kükremesinden insan sesine göre daha az korkuyor
Artı Gerçek - Güney Afrika'da yapılan bir araştırma, insan seslerinin vahşi memelilerde aslan seslerinden çok daha fazla korkuya neden olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, Kruger Ulusal Parkı'ndaki hayvanlara su birikintilerine gizlenmiş hoparlörlerden normal konuşan insanların kayıtlarını dinletti. Hayvanların yaklaşık yüzde 95'i aşırı derecede korktu ve hızla kaçtı. Buna karşılık, hırlayan ve kükreyen aslanların ses kayıtları önemli ölçüde daha az korkuya yol açtı.
HAYVANLAR İNSANLARLA TEMASIN TEHLİKELİ OLDUĞUNU ÖĞRENMİŞ
Bilim insanlarının dinletmek için seçtikleri insan konuşmaları, ülkede yaygın olarak konuşulan yerel dilleri içeriyordu. Bazı filler büyük kedi seslerine tepki olarak sesin kaynağıyla yüzleşmeye bile çalıştı. Bulgular antilop, fil, zürafa, leopar ve yaban domuzlarının avlanma, silah kullanımı ve onları yakalamak için köpeklerin kullanılması nedeniyle insanlarla temasın son derece tehlikeli olduğunu öğrendiklerini gösteriyor. Araştırmaya göre, sergilenen korku Kruger Ulusal Parkı'nın ötesine geçerek, vahşi yaşamda insanlardan diğer tüm yırtıcılara daha fazla korkma eğiliminde olduğu 'küresel bir modele' işaret ediyor.
TURİSTLER İSTEMEDEN DE OLSA YABANİ HAYVANLARI KORKUTUYOR
Çalışmanın yazarları bu durumun yaban hayatı turizmine dayanan bölgeler için bir zorluk teşkil ettiğini, çünkü çekmek istedikleri insan ziyaretçilerin, görmek için geldikleri hayvanları istemeden de olsa korkuttuklarını belirtiyor. Ancak söz konusu korku, aynı zamanda bu ekosistemlerdeki hassas türlerin korunması potansiyelini de ortaya çıkarıyor. Bilim insanları insan seslerinin, uygun şekilde kullanılmasının, kaçak avlanmayla mücadelede etkili olabileceği görüşünde. (DIŞ HABERLER)