Dünyanın bilinen en yaşlı ağaçları, 390 milyon yıllık fosil ormanında bulundu
Artı Gerçek - Dünyanın bilinen en eski fosilleşmiş ormanı, İngiltere'nin güneybatı kıyılarındaki falezlerde bulundu. Bilim insanları, Somerset bölgesinde bulunan Minehead'de, kumtaşından oluşan yüksek rakımlı falezlerde bulunan fosillerin 390 milyon yıllık olduğunu hesapladı.
Bu rekor geçmişte, ABD'nin New York eyaletinde bulunan fosilleşmiş ağaçlara aitti. Uzak mesafeden palmiye ağaçlarını andıran ve 'kalamopiton' olarak bilinen ağaçlara ait yeni fosillerse, New York'takilerden 4 milyon yıl daha yaşlı.
Cambridge ve Cardiff Üniversiteleri'nden araştırmacılar, yeni bulunan fosillerin ağaçların günümüzdeki halinin 'prototipi' olduğunu belirtiyor. Buna göre, palmiyeye benzeyen bu ağaçların gövdeleri sertleşmemişti. Ağaçlar, ince ve içi kof olan gövdelere sahipti; uzunlukları da 2 ila 4 metreydi. Ayrıca yaprakları yoktu; dalları, daha ince dalları andıran yüzlerce organizmayla kaplıydı.
Fosil orman, Devon ve Somerset kıyılarındaki Hangman Kumtaşı Formasyonları'nda bulundu. Burası, yaşamın karaya doğru genişlediği 419 ila 358 milyon yıl önceki Devoniyen döneminden kalma. Araştırmanın yazarlarından Cambridge Üniversitesi Dünya Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Neil Davies "Bu epey garip bir ormandı. Bugün gördüğümüz orman gibi değildi" deyip ekledi: "Ağaçların altında yerde ormanaltı bitkiler yoktu ve çim henüz görünmemişti. Ancak bu yoğun ağaçlardan düşen çok fazla ince dal vardı ve çevre üzerinde büyük bir etkisi oldu."
Araştırmanın yazarlarından Cardiff Üniversitesi Dünya ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Christopher Berry, "Dünya genelinde 30 yıldır bu tür ağaçları araştırdığımdan, ağaç gövdelerinin fotoğraflarını ilk gördüğümde ne olduklarını anladım" dedi ve ekledi: "Evime bu kadar yakın bir yerde görmek harikaydı. Ama en önemli bulguları, ilk kez bu ağaçları büyüdükleri yerlerde görmek verdi."
Doğal Tarih Müzesi'nde bitki fosilleri konusunda uzman olan Dr. Paul Kendrick o dönem ağaçların nasıl birlikte büyüdüğüne dair ipuçlarının çok önemli olduğunu vurguladı. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)