Horlamaya tek çözüm 'kulak tıpası' değil: Ayrı odalarda uyuyan çiftlerin daha mutlu olduğu ortaya çıktı
Artı Gerçek - Çiftlerin ayrı odalarda uyumasının ilişkiyi güçlendirebileceği ortaya çıktı. İngiltere'nin Oxford Üniversitesi'nde sirkadiyen sinirbilim profesörü ve Nuffield Oftalmoloji Laboratuvarı direktörü Russell Foster'a göre horlayan partnere tek çözüm kulak tıpası değil. Foster, "Ayrı odalarda uyuyan çiftlerin, iyi dinlendikleri ve daha mutlu oldukları bir ilişki yaşayabileceğini" dile getirdi.
'AYRI ODALARDA UYUMAK BİR SON DEĞİL'
Galler'de düzenlenen Hay festivali kapsamındaki bir konferansta konuşan sinirbilimci, "Partnerinin horlamasından şikayetçi pek çok insan tek başına bana geliyor ve 'Tıkaçlar işe yaramıyor, ne yapabilirim?' diye soruyor" dedi. "Pek çok insanın 'Sorun sadece horlamaysa ne yaparsın?' sorusuna 'Tabii ki başka bir yerde uyursun" cevabını verdiğini vurgulayan bilim insanı 50 yıl partneriyle aynı yatakta yatan bir insanın horlama yüzünden ilişkinin sonunun geldiğini düşünebildiğini dile getirdi. Foster, "Ayrı odalarda uyumak bir son değil, yeni bir ilişki biçiminin başlangıcı" diye konuştu. Bilim insanı, "Bunun çiftler için daha mutlu, birbirine daha duyarlı, daha az dürtüsel, daha az sinirli yeni bir ilişkinin başlangıcı olabileceğini" söyledi.
'UYKU APNESİ' TEHLİKELİ OLABİLİR
Çiftleri, horlamanın en yaygın nedenlerinden biri olan ve tedavi edilmezse tehlikeli sonuçlar doğurabilecek 'uyku apnesi' yaşayıp yaşamadıklarını tespit edebilmek için doktora başvurmaya çağıran bilim insanı, uyku kalitesini artırmak için de çeşitli tavsiyelerde bulundu.
'UYKU UYGULAMALARINI SİLİN'
Uyku sorunları yaşayanların akıllı telefonlarda sıklıkla kullandıkları uygulamaların işe yaramadığını dile getiren Foster, "Uyku uygulamalarını ciddiye almayın. İşe yaramazlar. Ne zaman yattığınızı, gece uyanıp uyanmadığınızı ve nihayet ne zaman kalktığınızı size kabaca söylemelerinde bir sakınca yok. Ancak, 'Gece iyi uyudun, bol bol REM uykusu aldın' demeye başlamalarını saçmalık" diye niteledi. Bilim insanı, "Bunun yerine söz konusu uygulamaları silmek ve uyku öncesi uyaranları en aza indirmek uyku kalitesini artırmak için yardımcı olabilir" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)