Köpek balıklarının yardımıyla dünyanın en büyük deniz çayırı ekosistemi keşfedildi

Köpek balıklarının yardımıyla dünyanın en büyük deniz çayırı ekosistemi keşfedildi
Bilim insanları Bahamalar'da "dünyanın en geniş deniz çayırı ekosistemini" keşfettiğini duyurdu. Kaplan köpek balıklarına takılan kameralar ve takip cihazları ile yapılan keşif insanlığın bilgi sahibi olduğu deniz çayırı oranını da arttırdı.

Artı Gerçek - Bilim insanları kaplan köpekbalıklarına yerleştirdikleri kamera ve takip cihazları sayesinde Karayip Denizi boyunca uzanan "dünyanın en geniş deniz çayırı ekosistemini" keşfettiklerini duyurdu.

1 Kasım'da "Nature Communications" adlı hakemli bilimsel dergide yayınlanan makaleye göre, Bahamalar'daki deniz çayırlarını incelemek isteyen bilim insanları, kaplan köpekbalıklarının yüzgeçlerine takip cihazı ve kamera takarak azami 92 bin kilometrekarelik alan boyunca yayılan "dünyanın en geniş deniz çayırı ekosistemini" tespit etti.

Makalede son keşif sayesinde insanlığın dünya genelinde bilgi sahibi sahibi olduğu deniz çayırları alanının yüzde 41 oranında arttığı da belirtildi.

Guardian'ın haberine göre makalenin yazarlarından Suudi Arabistan'daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Prof. Carlos Duarte " Keşif okyanuslarımızı keşfetmekten ne kadar uzak olduğumuzu gösterdi. Sadece derinlikleri de değil sığ bölgelerini de" dedi.

Çalışmaya Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin yanı sıra Kanada'daki Carlton Üniversitesi, İrlanda'daki Trinity College ve ABD merkezli "Beneath The Waves" adlı STK'dan bilim insanları katıldı.

YEDİ KAPLAN KÖPEKBALIĞI ÇALIŞMADA KULLANILDI

Haklarında az çalışma yapılan deniz çayırlarının toplamda 160 bin kilometrekareden 1 milyon 600 bin kilometrekare arasında olduğu sanılıyor. Ancak bu devasa alanların derinde ya da bulanık sularda olması havadan uçak ya da uydularca tespit edilmesini zorlaştırıyor. Ayrıca diğer deniz bitkilerinin çevrelerinde olması da tespitlerini zorlaştıran etmenler arasında.

Okyanus tabanındaki bu bölgelerin dalgıçlarca fotoğraflanması da hem pahalı hem de lojistik açıdan zorlayıcı ve uzun zaman alan bir süreç.

İşte bilim inanları bu nedenle 2016 ile 2020 yılları arasını kapsayan çalışmalarında oldukça derinlere inebilen, oldukça hareketli ve deniz çayırlarında uzun zaman geçiren kaplan köpek balıklarını kullanmaya karar verdi.

Radyo ve uydu takibi yapan cihazlar kameralarla birlikte zarar verilmeden yakalanan yedi kaplan köpekbalığı Bahamalar'da 4 bin kilometreden fazla yüzerek bilim insanlarına ihtiyaçları oldukları verileri sağladı.

HER YIL DENİZ ÇAYIRLARININ YÜZDE 7'Sİ YOK OLUYOR

Deniz çayırlarının uzandığı alanların tespiti iklim kriziyle mücadelede kritik önemde görülüyor.

Zira bu alanlar deniz tabanında devasa oranlarda karbonu saklayıp depoluyor. Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre deniz çayırları karbonu yağmur ormanlarından 30 kat daha hızlı yutuyor.

Ancak kıyı yerleşimi, gemicilik faaliyetleri ve aşırı hava olayları deniz çayırlarına zarar veriyor. Yapılan hesaplamalara göre her yıl küresel ölçekte deniz çayırlarının yüzde 7'si yok oluyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar