Dünya yüzeyinde 50'den fazla 'süper metan yayıcı' nokta tespit edildi

Dünya yüzeyinde 50'den fazla 'süper metan yayıcı' nokta tespit edildi
NASA Dünya yüzeyinde metan salınımı yapan ve "süper yayıcı" olarak nitelenen 50'den fazla nokta tespit etti. Türkmenistan'da bulunan ve küresel ısınmada önemli rolü bulunan metan gazı bulutlarından biri 32 kilometre uzunluğunda.

Artı Gerçek - NASA'da görev yapan bilim insanları mineral tozlarının iklime etkisini ölçmek için geliştirdikleri EMIT isimli uzay aracıyla, dünya üzerinde 50'den fazla "süper metan yayıcı" nokta belirledi. NASA'dan yapılan açıklamada EMIT'in daha önce bilinenlerin yanında yeni noktalar da keşfettiği belirtildi. Yeni keşiflerle, sera gazı etkisiyle daha etkin şekilde mücadele edilebileceği düşünülüyor.

KÜRESEL ISINMANIN YÜZDE 30'UNDAN METAN GAZI SORUMLU

Aralarında katı atık depolama alanı, petrol ve doğalgaz üretim tesisleri de bulunan bu alanların tespitinin, küresel sıcaklıklardaki artışın yüzde 30'undan sorumlu olan metan gazı salınımını sınırlamak ve sera gazı etkisiyle mücadele etmek için önemli katkı sunması bekleniyor.

Yaptığı açıklamada, metan salınımının kontrol altına alınmasının küresel ısınmayla mücadele için kilit önemde olduğunu belirten NASA Başkanı Bill Nelson, söz konusu noktaların belirlenmesiyle, sorunun kaynağında çözülmesinin mümkün olacağını dile getirdi.

TÜRKMENİSTAN'DAKİ BULUT 32 KM UZUNLUĞUNDA

Bir futbol sahası kadar küçük alanlara odaklanma kabiliyetine sahip uzay aracı EMIT, Dünya yüzeyinin 400 km dışında bulunuyor ve Dünya'nın çevresini 90 dakikada bir dönüyor. Uzaydan tespit edilen metan bulutlarından bazılarının daha önce görülmemiş derecede büyük olduğunu dile getiren Jet İtki Labrotuvarı (JİL) metan çalışmaları sorumlusu Andrew Thorpe, Türkmenistan petrol ve doğalgaz üretim tesisleri üzerinde görülen 12 buluttan birinin 32 km uzunluğunda olduğunu dile getirdi.

New Mexico'daki bir petrol sahası ve İran'daki katı atık işleme merkezinin saatte toplam 29 ton metan salınımında bulunduğunu belirten JİL yetkilileri, her iki noktanın da ilk kez tespit edildiğini dile getirdi.

KÜRESEL ISINMA AÇISINDAN KARBONDİOKSİTTEN 80 KAT DAHA ZARARLI

Ayrışan organik maddelerin bir yan ürünü olan metan gazı, enerji üretim tesislerinde kullanılan doğalgazın da ana çıktılarından biri olarak biliniyor. İnsan kaynaklı sera gazı salınımının önemli bir bölümünden sorumlu olan metan, karbondioksitten 80 kat daha fazla ısı tutması sebebiyle küresel ısınma için önemli bir tehlike olarak görülüyor. Uzmanlar, karbondioksitin aksine, son yüzyıldaki teknolojik gelişmeler ile salınımı artan metan gazının sınırlanmasının küresel ısınma üzerinde daha hızlı ve olumlu bir etki göstereceğini belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar