Uzayın 'en parlak' cismi keşfedildi: Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak

Uzayın 'en parlak' cismi keşfedildi: Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak
Şili'deki Çok Büyük Teleskop (Very Large Telescope) tarafından yapılan gözlemler, J0529-4351 diye adlandırılan kuasarın, uzayda bilinen en parlak cisim olduğu tespit edildi. J0529-4351, her gün bir Güneş'e eşdeğer kütle tüketiyor.

Artı Gerçek - Uzayda şimdiye kadar görülen en parlak nesne tespit edildi. Bu nesne bir kuasar. Dünya'ya son derece uzakta ve Güneş'in neredeyse 17 milyar katı büyüklüğündeki bir kara delik tarafından desteklenen bir gök cismi.

J0529-4351 diye adlandırılan nesnenin gücü, Şili'deki Çok Büyük Teleskop (Very Large Telescope) tarafından yapılan gözlemlerde doğrulandı. Uzmanlar, Nature Astronomy adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada söz konusu kara deliğin her gün bir Güneş'e eşdeğer kütle tükettiğini belirtti.

J0529-4351 aslında yıllar önce yapılan çalışmalarda tespit edilmişti ancak gerçek ihtişamı yeni fark edildi.

BBC'ye konuşan Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Christian Wolf, "Daha önce ne olduğu anlaşılamayan bir cisim keşfetmiştik. Uzun yıllar boyunca gözlerimizin içine bakıyordu çünkü muhtemelen insanların var oluşundan daha uzun süredir parlıyordu. Ancak şimdi onu Samanyolu'ndaki birçok ön plandaki yıldızdan biri olarak değil, çok uzak bir nesne olarak tanıdık" ifadelerini kullandı.

"Kuasar" terimi, gökbilimciler tarafından belirli bir Aktif Galaksi Çekirdeği'ni (AGN) tanımlamak için kullanılıyor. Bu, maddeyi muazzam bir hızla kendine doğru çeken, uçsuz bucaksız bir kara delik tarafından beslenen bir galaksinin çekirdeği. Çekilen madde, deliğin etrafında hızlandıkça parçalanıyor ve büyük miktarda ışık yayıyor. Öyle ki J0529-4351 kadar uzaktaki bir nesne bile bizim için hala görünür olabiliyor.

EMİSYONUNUN TELESKOPA ULAŞMASI 12 MİLYAR YIL SÜRÜYOR

Uzmanlar keşfedilen yeni kuasardan yayılan emisyonun Çok Büyük Teleskop'un dedektörlerine ulaşmasının 12 milyar yıl sürdüğünü söylüyor.

Araştırmaya katılan bilim insanları, yayılan enerjinin kuasarı Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak hale getirdiğini söylüyor. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan ve araştırmanın yazarlarından Samuel Lai, "Tüm bu ışık, çapı yedi ışık yılı olan sıcak bir yığılma diskinden geliyor. Bu, evrendeki en büyük yığılma diski olmalı" dedi. Yedi ışık yılı, Güneş'ten Neptün'ün yörüngesine olan uzaklığın yaklaşık 15 bin katına denk geliyor. (Kaynak)

Öne Çıkanlar