500 milyon ışık yılı uzakta; Araba Tekeri Galaksisi'nde 'muazzam' patlama

500 milyon ışık yılı uzakta; Araba Tekeri Galaksisi'nde 'muazzam' patlama
Gökbilimciler büyüleyici bir süpernova meydana geldiğini tespit etti.

Dünya'dan 500 milyon ışık yılı uzaklıktaki Araba Tekeri Galaksisi'nde bir süpernova tespit edildi.

Independent Türkçe'nin haberine göre, Yontar Takımyıldızı'ndaki galaksi bir zamanlar normal bir sarmal galaksiydi fakat daha küçük eşlikçi bir yıldız sistemiyle çarpışması ona kendisine has bir görüntü kazandırdı.

Fakat gökbilimciler galaksinin sol alt köşesinde başka bir ilginç olayı fark etti: Gözlerinin önünde meydana gelen bir süpernova.

SN2021afdx adı verilen olay tip II süpernova olup yıldızların yaşam süresinin son aşamasının bir parçasıdır. Yıldız, ev sahibi galaksinin tamamından daha parlak bir şekilde parlayabilir ve aylarca, hatta yıllarca görünür kalabilir.

Süpernovalar bir yıldızın nükleer yakıtı bittiğinde, bu sebeple kütlesi çekirdeğine aktığında meydana gelir. Bu akış nihayetinde çekirdeği o kadar ağırlaştırır ki yıldızın kendi yerçekimi kuvveti onu çökerterek muazzam bir patlamaya neden olur.

Süpernova sadece kısa bir süre yansa da onları bulup incelemek bilim insanlarına evren hakkında muazzam miktarda bilgi sağlayabilir. Bilim insanları evrenin genişlediğini ve patlamaların elementleri elementler boyunca hareket ettirebildiğini keşfetmek için süpernovalardan yararlandı. Dünya'da bulduğumuz elementlerin çoğunun kökeni de buna dayanıyor.


Süpernova sağdaki görüntünün sol alt kısmında görülebilir.

SN2021afdx ilk kez Kasım 2021'de ATLAS araştırmasında tespit edildi ve daha sonra gelişmiş Avrupa Güney Gözlemevi Geçici Nesneler için Kamuya Açık Spektroskopik Araştırma olan ePESSTO+ tarafından takip edildi.

Öne Çıkanlar