Dünyaca ünlü Nöroloji Profesörü Üner Tan, yaşamını yitirdi

Dünyaca ünlü Nöroloji Profesörü Üner Tan, yaşamını yitirdi
Bilime yaptığı katkılarla dünyaca üne kavuşan Prof. Dr. Üner Tan, Adana’da tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında hayata veda etti.

Denge, koordinasyon kaybı, bilişsel yeteneklerin bozulması ve baskın olarak ‘dört ayak üzerinde yürüme’ ile tanımlanan Üner Tan Sendromu’nu literatüre kazandıran Nöroloji Profesörü Üner Tan, 85 yaşında hayatını kaybetti. Tan, Çukurova Üniversitesi'nde çalıştığı dönemde Ulaş Kardeşler vakası üzerine çalışma yürütmüştü.

1960 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Tan, Almanya Göttingen Üniversitesi ve Max-Planck Araştırma Enstitüsü'nde fizyoloji doktorası yapmıştı.

Tan, 7 yıl Almanya'da kaldıktan sonra Türkiye'ye gelmiş, akademik kariyerine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamıştı; 1973 yılında doçent, 1977 senesinde de profesör unvanı almıştı.

Uluslararası dergilerde 200'e yakın makalesi yayınlanan Prof. Üner Tan, 1985'te Amerika'da Şeref Doktorasına, yine Amerika'da 1986'da Einstein Barış ve Bilim madalyasına, 1991'de Nobel Barış ve Bilim Madalyasına, 1992'de Hayat Boyu Altın Akademi Ödülüne, 1998’de Amerikan Biyografi Enstitüsü Altın Kayıt Ödülüne layık görülmüştü.

Tan, Çukurova Üniversitesi'nde görev aldığı yıllarda Antakya’da ellerini kullanarak yürüyebilen Ulaş Kardeşler vakası üzerine yaptığı çalışmalarla biliniyordu.

Nöroloji profesörü ve aynı zamanda evrimsel biyolog olan Tan, Ulaş Kardeşler vakasını Üner Tan Sendromu’nu adıyla literatüre kazandırmıştı.

Söz konusu sendrom, bir tür denge ve koordinasyon kaybını tanımlıyor. Üner tan sendromuna sahip kişiler, kendini dört ayaklı bir canlı olarak görüyor ve iki elini yere koyarak yürüyebiliyor.

Öne Çıkanlar