Umut veren gelişme: Domuz hücreleri ile deniz aslanının epilepsisi tedavi edildi

Umut veren gelişme: Domuz hücreleri ile deniz aslanının epilepsisi tedavi edildi
Araştırmacılar, hayvanlar üzerinde olumlu sonuçlar elde edilen tedavinin, insanlar üzerinde de uygulanabileceğini düşünüyor.

Foto: California Üniversitesi / Deniz aslanı Cronutt


Bilim insanları, bir deniz aslanına sağlıklı bir domuzun beyin hücrelerini naklederek yaptığı deneysel terapide, 50 milyondan fazla kişinin mücadele ettiği epilepsiyle ilgili olumlu sonuçlar elde etti. Araştırmacılar, hayvanlar üzerinde tatbik edilen bu tedavinin, insanlar üzerinde de uygulanabileceği görüşünde.

San Francisco California Üniversitesi'nden bir sinirbilimci olan Scott Baraban, Cronutt isimli deniz aslanının ameliyattan bir süre sonra nöbet geçirmediğini, iştahını geri kazandığını ve normal kilosuna geri döndüğünü söyledi.

Söz konusu sonucu "Çok umut verici bir yaklaşım" olarak niteleyen Utah Üniversitesi'nden Karen Wilcox ise ilaç tedavileri yoluyla umut verici sonuçlar görmeyenler için bu tür bir tedavinin mucize olabileceğini belirtti.

TEDAVİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİ?

Biomedya'nın aktardığı habere göre deniz aslanı Cronutt, zehirli alg ile kirlenmiş kabuklu deniz hayvanlarını yedikten sonra domoik asit zehirlenmesi geçirdi. 18 veteriner, araştırmacı ve beyin cerrahından oluşan bir ekip, operasyondan önce California'daki bir veteriner kliniğinde bir araya geldi. Sinirbilimci Scott Baraban ve ekibi, bu işlemi fareler üzerinde gerçekleştirmiş, başarılı sonuçlar göstermiş ancak bu büyüklükteki bir hayvan üzerinde hiçbir zaman denenmemişti.

İlk olarak Cronutt'un nöbetlerini hipokampusta, hafıza ve öğrenmede rol oynayan geçici sevginin derinliklerinde karmaşık bir beyin yapısı olan hipokampusta buldular ve ekip bu bölgenin yaralı ve küçülmüş olduğunu tespit etti. Cerrahlar daha sonra Cronutt'a sol hipokampüsüne her biri yaklaşık 50.000 hücreden oluşan dört enjeksiyon yaptı.

Ameliyat olduğu hafta, deniz aslanı 11 nöbet geçirdi ancak California Vallejo'daki Six Flags Discovery Kingdom'daki bakıcıları tek bir bölüm görmediklerini söyledi. Prosedürün Cronutt'un beyin hasarını tersine çeviremezken, muhtemelen daha fazla hasarı durdurabileceği ve nöbetleri önleyebileceği ifade edildi.

EPİLEPSİ NEDİR?

Epilepsi, bazen bilinç kaybı, bağırsak veya mesane fonksiyonunun kontrolünün eşlik ettiği tekrarlayan nöbetlerle karakterize, beynin kronik, bulaşıcı olmayan bir hastalığıdır. Nöbetler, bir grup beyin hücresindeki aşırı elektrik boşalmasının bir sonucudur ve kısa dikkat gecikmelerinden veya kas kasılmalarından şiddetli ve uzun süreli kasılmalara kadar değişiklik gösterir.

Nöbetlerin sıklığı da yılda birden azdan günde birkaça kadar değişebilir. Epilepsi tipik olarak yaşlı erişkinlerde teşhis edilir ve genetik anormallikler, önceki beyin enfeksiyonu, doğum öncesi yaralanmalar veya gelişimsel bozukluklarla ilişkili olabilir.

Öne Çıkanlar