FBI'a veri sağlama raporu: Hangi uygulamalar daha çok bilgi göndermiş?
ABD'de istihbarat servislerinin siyaseti ve algıları şekillendirmedeki rolünü araştıran araştırmacı gazeteci Kit Klarenberg tarafından hazırlanan bir rapora göre, WhatsApp ve iMessage'ın Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) en çok veri gönderen uygulamalar olduğu açıklandı.
Property of the People (Halkın Mülkiyeti) grubu tarafından ortaya çıkarılan gizli belge, aralarında WhatsApp ve iMessage'ın da bulunduğu 9 farklı mesajlaşma uygulamasının, istihbarat servisine veri sağladığını ortaya çıkardı. Belge, FBI'ın ilgili meta verileri izinler ve mahkeme celpleri yoluyla güvence altına alma yeteneğini kısa ama şok edici ayrıntılarla ortaya koydu.
WHATSAPP VE iMESSAGE EN ÇOK VERİ SAĞLAYAN UYGULAMALAR
Rolling Stone tarafından elde edilen belge Meta'nın WhatsApp'ı ve Apple'ın iMessage'ının FBI'a en çok veri sağlayan uygulamalar olduğunu gösteriyor.
7 Ocak 2021 tarihli ve FBI'ın Bilim ve Teknoloji Şubesi ve Operasyonel Teknoloji Bölümü tarafından hazırlanan bir belgede bir dizi popüler mesajlaşma uygulaması, bunlardan hangi bilgilerin çıkarılabileceği ve araştırmacılar tarafından hangi verilerin güvence altına alınabileceği listeleniyor.
‘UÇTAN UCA ŞİFRELİ’ OLSA BİLE FBI YAZIŞMALARI TAKİP EDEBİLİYOR
Uçtan uca şifreli olmalarına rağmen bazı durumlarda FBI’ın yazışmaları takip edebildiği belirtilirken FBI’ın şirketlerden mesajlardaki kişisel verileri isteyebileceği de vurgulandı.
FBI’ın telefon numarası, IP adresi, konum, mesaj atılma tarihi ve kişiler gibi bilgileri ele geçirebildiği ve gerçek zamanlı metadataları talep edebileceği de belirtildi.
WHATSAPP YETKİLİLERİ: GÜVENLİK GÜÇLERİNDEN GELEN TALEPLERE GÖRE HAREKETE GEÇİYORUZ
Independent gazetesine konuşan Whatsapp yetkilileri, "WhatsApp üzerindeki bütün mesajlaşmalar uçtan uca şifrelidir ve mesajlar güvendedir. Güvenlik güçlerinden gelen talepleri dikkatlice inceleyip ona göre harekete geçiyoruz" açıklamasını yaptı. (Sputnik)