Fosilleşmiş bir dinozor yumurtasının içinde embriyo bulundu

Fosilleşmiş bir dinozor yumurtasının içinde embriyo bulundu
Çin'de fosilleşmiş bir dinozor yumurtasının içinde 66 milyon yıl öncesine ait embriyo bulundu.

Çin'in Jiangxi eyaletinde 66 milyon yıl öncesine tarihlenen fosilleşmiş bir yumurta bulundu. 2000 yılında Jiangxi eyaletinde, Ganzhou'da taş madenciliği yapan Yingliang Stone alı bir şirket tarafından bulunan yumurta, 2010 yılında incelemeye alındı. Fosilleri incelemeye alan bilim insanları, yumurtalardan birinde embriyo bulduklarını bildirdi. İncelemenin bulguları hakemli dergi iScience'da yayımlandı.

USA Today'da yer alan habere göre, İngiltere'nin Birmingham Üniversitesinde araştırmacı Fion Waisum Ma, yaptığı açıklamada, "Dinozor embriyoları en nadide fosillerden bazıları ve çoğunun kemikleri yerinden çıkmış halde eksik oluyor" ifadelerini kullandı. Fion Waisum Ma, dinozorun büyüme ve üreme süreçlerine ilişkin birçok soruyu yanıtlamaya yardımcı olduğunu ifade ederek, yumurtanın "mükemmel bir biçimde korunmuş" olduğunu kaydetti.

Bir oviraptorosaur olan fosilleşmiş yumurta içindeki dinozorun, iki ayak üzerinde yürüyen ve küçük ön ayakları olan etobur dinozorlar grubu therapod ailesinin bir parçası olduğu aktarıldı. 

Bilim İnsanları, embriyonun yumurtanın içinde ayakları başının yanında ve sırtını kabuğa dayamış bir şekilde sıkışma pozisyonunda durduğunu ve kuşlarla benzer pozisyona sahip olduklarının belirtti.

Öne Çıkanlar