'Tüm dünyada yankı uyandıracak olağanüstü keşif': Mağarada fosilleşmiş 9 neandertal kalıntısı bulundu
İtalya'nın Roma ve Napoli şehirleri arasında bulunan Guattari Mağarası'nde 9 neandertalin fosilleşmiş kalıntıları bulundu.
İtalyan Kültür Bakanı Dario Franceschini bunun tüm dünyada yankı uyandıracak olağanüstü bir keşif olduğunu açıkladı.
Tamamının yetişkin erkeklere ait olduğu düşünülen kalıntılardan bir tanesinin genç olabileceğine inanılıyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada 8 kalıntının 50 bin ila 68 bin yıllık olabileceği belirtilirken sonuncusunun 90 bin ila 100 bin yıl öncesine kadar gidebileceği belirtildi.
MAĞARA, NEANDERTAL TARİHİ İÇİN ÖNEMLİ MERKEZLERDEN BİRİ OLDU
Daha önce aynı mağarada bulunan diğer iki kalıntı ile birlikte sayının 11'e ulaştığı vurgulayan bakan, son keşiflerle mağaranın neandertal tarihi için dünyadaki en önemli merkezlerden biri haline geldiğini belirtti.
Kazı çalışmalarını yürüten ekibin lideri Francesco Di Mario, bulguların bölgede neandertal nüfusunun oldukça yüksek olabileceğini gösterdiğini aktardı.
NEANDERTALLER NEDEN ÖNEMLİ?
Antropoloji Direktörü Mario Rubini, neandertallerin insan evriminde çok temel bir safha olduğunu, bir türün başlangıcını temsil ettiğini ve ilk insan toplumu olarak bahsedilebileceğini vurguladı.
GUATTARİ MAĞARASI
Guattari Mağarası 1939 yılında işçiler tarafından tesadüf eseri bulundu. 9 neandertalin kalıntılarının bulunduğu kazı çalışması ise 2019 yılının ekim ayında başlamıştı.
Mağaranın ağzı tarih öncesi dönemlerde yaşanan bir toprak kayması sonucu kapanmış ve içerisindeki her şeyin bozulmadan kalmasına yol açmıştı.
Kazılar sırasında binlerce hayvan kemiğine ulaşılmıştı. Mağarada çok sayıda sırtlan ve mağaraya getirdikleri avlarının kalıntılarının yanı sıra fil, gergedan, geyik, mağara ayısı, vahşi at ve yabani öküz kalıntıları bulunmuştu. (Euronews)