Türkiye’deki Twitch yayınları nasıl kara para aklama aracına dönüştü?
Geçtiğimiz günlerde sızdırılan 125 GB’lık belgelerle Twitch üzerinden yaklaşık 10 milyon dolarlık kara para aklandığı ortaya çıktı.
Olay, 1.7 milyon takipçisiyle Türkiye’nin en popüler Twitch yayıncılarından biri olan ‘Jahrein’ lakaplı Ahmet Sonuç’un kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımlarla gündeme geldi.
Sonuç, kendisine ulaştırılan belgeleri kaynak göstererek anlık ortalama 40-50 kişi tarafından izlenen yayıncıların günde 2 bin 500 dolara kadar gelir elde ettiklerini söyledi.
Ancak bahsi geçen izlenme rakamlarıyla bir yayıncının bu denli parayı kazanması mümkün değil.
KARA PARA AKLAMA NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Gerçek Gündem'den Miray Tamer'in haberine göre, ortaya çıkan ekran görüntüleri ve açıklamalara göre, olay özellikle kredi kartı bilgilerinin çalınmasıyla başlıyor.
Bilgileri çalan kişiler, yayıncılarla anlaşma yaparak onlara Twitch yayını sırasında ‘bağış’ gönderiyor. ‘Bit’ olarak gönderilen bu bağışı kendi hesabına alan yayıncı, belirli yüzdelerde bunu parayı atan kişi ile paylaşıyor.
Böylelikle iki taraf da çalınan karttan herhangi bir güvenlik engeline karşılaşmadan para çekmiş oluyor.
290 bin takipçisi bulunan 'Grimnax' adlı kullanıcı, kendisine gelen bir teklifin ekran görüntüsünü paylaştı. "Hala devam ediyor teklifler gelmeye. Yeteri kadar iyi bir yayıncı değilim herhalde sadece yüzde 20 bırakıyorlar bana."
ÇALINTI KREDİ KARTLARINA NASIL ULAŞILIYOR?
Kredi kartı bilgilerini çalma yöntemlerinin başında "sahte internet sitelerinden alışveriş" geliyor. Bu internet sitelerindeki alışveriş formları, aslında Twitch’ten ‘Bit' alışverişi yapabilmek için tasarlanmış durumdalar.
Gazeteci Emirhan Tekin, Twitter'da yayınladığı bir flood ile çalıntı kredi kartlarına ilişkin bilgilerin sanal ortamda nasıl paylaşıldığını anlattı.
Sistemin mesajlaşma uygulaması ICQ'deki sohbet gruplarından yürüdüğünü belirten Tekin, "AOL şirketine ait olan ICQ gruplarında öyle kirli satışlar dönüyor ki... Bunlara sahte kimlik, polis kimliği, basın kartı ikametgah ve hatta sahte banka dekontu dahil" diyor ve ekliyor:
"Hırsızlar, ele geçirmiş oldukları kart bilgilerini herkese açık bir biçimde ‘denetlenmeyen’ forumlarda paylaşıyor… Nedeni belli… Kart üzerinden yapılan işlem sayısı ne kadar artarsa, kartı çalan kişiye ulaşmak o kadar zorlaşır. Normal şartlarda, mağdur itiraz dilekçesini yazdıktan sonra para iadesini alıyor. ‘İddiaya göre’ bir platform bu parayı geri ödemiyor, Twitch."
2 – ‘AOL’ şirketine ait olan "ICQ” gruplarında öyle kirli satışlar dönüyor ki…
— Emirhan Tekin (@emrhantekn) November 2, 2021
Bunlara "Sahte kimlik,Polis Kimliği,Basın Kartı,İkametgah” ve hatta "SAHTE BANKA DEKONTU”
Dahil.#KartlarımızÇalınıyor pic.twitter.com/Rp6xTAyrFa
KREDİ KARTLARINDAN İZİNSİZ BİNLERCE LİRA ÇEKİLDİ
Bu kapsamda hizmet ve ürünler hakkında şikayette bulunma olanağı sunan Şikayetvar’da da Twitch’in kullanıcıları durduk yere mağdur ettiğine dair beyanlar yer aldı.
Veysel adlı bir kullanıcı, yaşadığı mağduriyeti birkaç gün önce paylaştı. Sitede herhangi bir aboneliğe sahip olmayan Veysel’in babasının kartından izinsiz bir şekilde 4 bin TL çekildi.
Gönderinin altına yapılan yorumlarda, aynı mağduriyeti başkalarının da yaşadığı görüldü.
’TEMİZ TWITCH’ KAMPANYASI
Ahmet Sonuç, kara para aklamayı önlemek için Twitch'i harekete geçmeye çağırdı ve Twitter'da 'Temiz Twitch' kampanyası başlattı. Birçok politikacı da kampanyaya destek verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, uygulama üzerinden milyonlarca dolar kara para aklayan suç örgütleri ve suç geliri temin eden yayıncılar hakkında önergeyi Hazine ve Maliye Başkanlığı'na sundu. Tekin, konunun MASAK tarafından acilen incelenmesi, adli sürecin derhal başlatılması gerektiğini söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de Temiz Twitch çağrısını desteklediğini belirterek "Her alanda temiz ve adil bir toplum istiyoruz" dedi.
TWITCH'TEN AÇIKLAMA: HAREKETE GEÇTİK
Twitch, bu konudaki sessizliğini iki gün önce bozdu. Açıklamada yasaklanmış davranışlarda bulunan hesaplara karşı kararlı adımlar atmaktan çekinmedikleri ve sadece eylül ayında para kazanma araçlarını kötüye kullanan 150’den fazla ortağa karşı harekete geçtikleri belirtildi.
ATILAN RESMİ ADIMLAR
Olayın geniş kitlelere yayılmasına aracılık eden Ahmet Sonuç, dün bilgi vermek üzere Emniyet'e ifadeye çağrıldı.
Son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, gazeteci İbrahim Haskoloğlu'na yaptığı açıklamada olayın Meclis'te inceleneceğini söyledi.