Akbelen’de hava kirliliği alarm veriyor

Akbelen’de hava kirliliği alarm veriyor
Termik santrali için maden sahası olarak tahsis edilen ve ağaç katliamının yapıldığı Akbelen Ormanı'nda hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. İkizköy Muhtarı Nejla Işık, köyde bu nedenle hastalıkların arttığına dikkat çekti.

İzmir - Limak Holding ve İÇTAÇ'a ait YK Enerji'ye Yeniköy Kemerköy Termik Santrali için maden sahası olarak tahsis edilen ve ağaç katliamının yapıldığı Akbelen Ormanı'nda hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Artı Gerçek'e konuşan İkizköy Muhtarı Nejla Işık, "Köyümüzde KOAH, alerji, astım gibi nefes yolu hastalıkları artmış durumda. Hayvanlarımızda ölü doğumlar, düşüklükler ve sakatlıklar da arttı. Zeytin, üzüm, ceviz ağaçlarında ve bahçelerimizde verim bitmek üzere" dedi.

79de8e46-2c4c-4059-adf4-90ed126b0096.jpg

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanını savunmak için mücadele eden İkizköylülerin avukatı İpek Sarıca, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden hava kirliliği ölçümü yapılmasını istedi. Talebi kabul eden Muğla Büyükşehir Belediyesi, akredite bir kuruluş olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Avrupa Yakası Çevre Laboratuvarı ile sözleşme imzaladı. İkizköy Mahallesi Muhtarı Nejla Işık’ın evinin bahçesinde 16 Mayıs-14 Haziran arasında ölçüm yapıldı.

KİRLİLİK YASAL SINIRIN ÜSTÜNDE

Çapı 10 mikrometreden daha küçük olan toz zerreciklerini ifade ede PM10 kirleticisi için AB sınır değer 24 saatlik ortalamada 50 mikrogram\metreküp olarak kabul edilirken İkizköy'de yapılan ölçümlerde günlük ortalama PM10 değerleri 45.6 mikrogram/metreküp ile 206 mikrogram/metreküparasında değişti. 30 günlük periyotta sadece 3 günde yasal sınırın altında sonuç elde edildi. 30 günün ortalaması ise 110 mikrogram/metreküp oldu. Sağlıklı hava için 50 mikrogram/metreküplük değerin bir yılda 35 gün defadan fazla aşılmaması gerekirken İkizköy'de sadece bir aylık ölçümde 27 gün aşıldığı tespit edildi. Yapılan saat başı ölçümler ise daha vahim bir tablo ortaya koydu. Saat başı ölçümlerde PM10 değeri 777 mikrogram/metreküpe kadar çıktı.

427ece9d-7934-4c9c-88e6-aaccfe2a1984.jpg

'DÜZENLİ SAĞLIK TARAMASI YAPILMALI'

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği, İkizköy'de yapılan ölçümlerin ardından bir rapor hazırladı. Raporda rüzgarın madenden köye estiği dönemlerde yıllık PM10 ortalamasının daha da yükselmesinin olası olduğu belirtildi. PM2.5, SO₂ ve NO2 değerlerinin de sürekli olarak takip edilmesi gerektiğinin dile getirildiği açıklamada bölgede düzenli sağlık taraması yapılması gerektiği vurgulandı.

'TEDAVİSİ ZOR HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR'

PM10 ölçümlerine göre hava kirliliğinin kırılgan grupların (akciğer rahatsızlığı olan bireyler, çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlıkları olanlar) yanı sıra sağlıklı bireyleri dahi etkileyebileceği ve tedavisi zor hastalıklara neden olabileceği ifade edildi. Değerlendirme raporunda işletmenin bir an önce durdurulması ve maden alanların en kısa sürede rehabilite edilmesi gerektiği kaydedildi.

MUHTAR IŞIK: HASTA SAYILARI ARTTI

Raporu Artı Gerçek'e değerlendiren İkizköy Muhtarı Nejla Işık “Bu ölçüm sonuçları bizim ne demek istediğimizi bilimsel olarak ortaya koyuyor. İnsanımız, hayvanımız, sebzemiz ve meyvelerimiz bu çalışmalardan zarar gördü. Köyümüzde KOAH, alerji, astım gibi nefes yolu hastalıkları artmış durumda. Sağlıklı bir insan köyde kaldığında ikinci gün tıkanmaya başlıyor. Dışarıdan gelen insanlar hemen fark etmeye başlıyor. Biz bir senedir bura toza maruz kalıyoruz. Ovanın üstü tozla kaplı" dedi.

'HAYVANLARIMIZDA ÖLÜ DOĞUMLAR ARTTI, BAHÇELERİMİZDE VERİM BİTMEK ÜZERE'

Tarım ve hayvancılığın da madencilik faaliyetlerinden zarar gördüğünü dile getiren Işık, "Hayvanlarımızda ölü doğumlar, düşüklükler ve sakatlıklar da çok sayıda arttı. Diğer köyler ile karşılaştırdığımızda ise bizim köyümüzde zeytin, üzüm, ceviz ağaçlarında ve bahçelerimizde verim bitmek üzere" diye konuştu.

'ÇIKAN TOZ MİLAS'A KADAR ULAŞTI'

Ölçüm cihazı konulduktan sonra şirketin çalışma yönteminde değişikliğe gittiğini anlatan Işık, "Ölçüm cihazı takıldığında jandarma geldi ve fotoğrafları çekti. Ancak izinli olduğu için kaldırın falan diyemediler. Bu cihaz konduktan sonra şirket çalışmalarını bizden olabildiğince en uzağa götürdü. Toz kalkmaması için dinamit patlatmalarını azalttılar ve olabildiğince sulama yaptılar. Buna rağmen çok fazla yüksek çıktı. Daha önce gelmiş olsaydı bu rakamlar çok daha fazla çıkacaktı. Bu tozlar değil çevre köyler, Milas’a kadar ulaştı” dedi. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar