Alaşehir'de Koza Altın'ın antimon ocağına karşı mücadeleyi halk kazandı
İZMİR - Koza Altın'ın Manisa Alaşehir'de açmayı planladığı antimon ocağına karşı Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği'nin (ADOÇEV) açtığı davada karar çıktı. Manisa 1. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verdiği 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti.
'YÜZEY VE YERALTI SULARINI OLUMSUZ ETKİLER'
Bilirkişi raporunu gerekçe gösteren mahkeme, antimon ocağının yüzey ve yeraltı sularını olumsuz etkileme potansiyeli bulunduğuna, kütlesel toz emisyonlarının eksik hesaplanmış olmasının ocağın çevre üzerinde oluşturacağı etkilerin öngörülmesine olanak sağlamadığına dikkat çekti.
'HAVA KİRLİLİĞİ YÖNETMELİĞİNE UYGUN DEĞİL'
'Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği' açısından uygunsuzluk içermesi, Evrenli içme suyu sondajının memba tarafında kalan tesisin asit maden drenajı risklerinin değerlendirilmemiş olmaması, madencilik faaliyetleri sonucu ormansızlaştırılma nedeniyle yağışların yüzeysel akışa geçerek yeraltı suyunun fakirleşmesine, su kalitesi ve miktarının bozulmasına neden olabileceği vurgulandı.
'EKOSİSTEMİN BOZULMASINA NEDEN OLUR'
Maden faaliyetinin öncelikle habitatın doğrudan kaybı, bozulması ve parçalanması nedeniyle ekosistemin bozulmasına neden olacağı, faaliyetin bölgenin flora, fauna ve biyolojik çeşitliliği üzerinde olumsuz etki yaratacağı dile getirildi.
'MAHKEME VATANDAŞLARIN VE ÇEVRE DERNEĞİNİN HAKLILIĞINI İSPATLADI'
Kararı değerlendiren avukatı Yıldıray Çıvgın, "Proje Alaşehir’in içme suyuna çok yakın ve sadece 3 yıllık bir proje. Endemik bitki türlerinin ve ormanın yok edilmesine karşı vatandaşlar dava açmakta elbette haklıydı. Ben de böyle bir davayı takip ettiğim için çok mutluyum. Mahkeme de vatandaşların ve çevre derneğinin haklılığını ispatlamış oldu. Sadece 3 yıllık bir proje için ormanlık alan tahrip edilecekti. Kararın iptal edilmesi nedeniyle çok mutluyuz. Tarafların temyiz hakkı var. Umarız bu karar Danıştay’da da onanır” dedi.
'HİÇBİR ŞİRKETE TOPRAKLARIMIZI VERMEYECEĞİZ'
Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Alev Gümüşlü de "Bilirkişiler bizim haklılığımızı ortaya koymuştu. Mahkeme de bunu bir kez daha ortaya koydu. Haklıyız, kazandık. Doğamız için gerçekten çabaladık. Birlik olduğumuzda kazanabileceğimizi göstermiş olduk. Bu bizim dernek açtığımız ve kazandığımız ilk dava, devamı da gelecektir. Madenin etkilerini halka anlattığımızda bize hak verdiler ve birlikte hareket ettik. Hiçbir şirkete ve firmaya topraklarımızı vermeyeceğiz" diye konuştu.
ANTİMON CEPHANE ÜRETİMİNDE DE KULLANILIYOR
Koza Altın'nın Manisa’nın Alaşehir ilçesinde hayata geçirmek istediği antimon ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 11 Kasım 2023'te ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.
Proje tanıtım dosyasındaki bilgilere göre şirket Bahadır Mahallesi’ndeki 21.23 hektarlık alanda 3 yılda 124 bin 800 ton antimon çıkarmayı planlanıyordu. Antimon, seramik ve cam sanayisinde, cephane üretiminde ve renklendirmede kullanılıyor.
PROJE ALANININ ETRAFINDA ÜZÜM BAĞLARI VE TARIM ARAZİLERİ BULUNUYOR
Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre orman alanında kalıyor. Proje alanının yakınlarda üzüm bağları ve tarım arazileri bulunuyor. Proje sahasında üç endemik bitki türü de yer alıyor. Ocak sahası, en yakın yerleşim yerine 140 metre mesafede. Hammaddenin patlatma yöntemiyle çıkarılması planlanıyor.
Limak'a, tarım arazisinde maden işletmeciliği için izin
Kasor Havzası’ndaki madene tepki: '25 bin kişinin içme suyu yok olacak'