Aydın Germencik’te çevre felakati: JES borusu patladı!

Aydın Germencik’te çevre felakati: JES borusu patladı!
Germencik'te zeytin ve incir bahçelerinin arasından geçen jeotermal borusu patladı. Yüzlerce ağaç ağır metal içerikli sıvı akışkana maruz kaldı. Kamu kurumlarını göreve çağıran Germencik Çevcre Derneği santralin mühürlenmesi çağrısında bulundu.

İZMİR – Jeotermal Elektrik Santraller (JES) ile ilgili sıkça şikâyet ve rahatsızlıkların dile getirildiği Aydın'da çevre felaketi yaşandı.

Germencik’in Musalla Mahallesi sınırları içerisindeki KİPAŞ Holding’e ait Maren Maraş Elektrik Üretim Şirketine ait jeotermal enerji santralinin borusu patladı.

Zeytin ve incir bahçelerinin ortasında bulunan borudan dışarı akan ağır metal içeren sıcak su geniş bir alanı kapladı. Çok sayıda ağaç zehirli jeotermal sıvı akışkana maruz kaldı. Toprağa deşarj olan su yer altı sularının ve çevredeki su kaynaklarının kirlenmesine neden olacak.

BÖLGEDE İNCELEMELER YAPILACAK

Kimyasal akışkanların bulunduğu borunun patlaması üzerine, tarla sahibi ve bölgede yaşayan yurttaşlar duruma tepki gösterdi. Köylüler olay yerini görüntülerle kayıt altına alınırken durum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletildi. Germencik İlçe Tarım da bölgede incelemelerde bulunacak. Ayrıca emniyette şikayet dilekçesi verildi.

Artı Gerçek’e açıklamada bulunan Germencik Çevre Derneği'nden Mehmet Güngör şunları ifade etti:

“Sabaha karşı kadastral bir yolun altına döşenen bir boru patladı. Ağır metalli, kimyasal içerikli bu su tüm bahçelere yayıldı. Zeytin ve incir ağaçlarını temas ediyor. Bu ağaçları büyük ihtimalle kurur. Köylüler şirket yetkilileri ile görüşmüş. Şirket yetkilileri de “Ağaçlar kurursa seneye fidan dikeriz” gibi akılla mantikla açıklanmayacak bir teklifte bulunmuş. Bölge çok sayıda kuyu ve iki santral var. Çiftçiler sürekli tedirgin. DSİ bölgedeki su kaynaklarında incelemede bulundu ve sudaki arsenik oranı normal değerin binlerce kat üstünde çıktı. Bu bölgede ilk defa yaşanan bir olay değil. Yıllardır söylüyoruz. JES temiz enerji değildir. Tüm kurumları göre davet ediyoruz. Firmanın faaliyetleri durdurulmalıdır.”

Çiftçilerin tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı, Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Büyük Menderes Havzasında 35 JES bulunuyor. JES'ler yarattığı kirlilik ve tarıma verdiği zararla sıkça gündeme geliyor.

KİPAŞ HOLDİNG HAKKINDA

Karen Elektrik’in bağlı bulunduğu KİPAŞ Holding’in yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Hanefi Öksüz yapıyor. Aydın - İzmir bölgelerinde faaliyet gösteren, Kipaş Holding Enerji Grubu şirketlerinden, Maren Maraş Elektrik Üretim Sanayi ve Tic. A.Ş’ye ait 7, KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri A.Ş’ye ait 2 ve Kiper Elektrik Üretim A.Ş’ye ait 1 adet olmak üzere toplamda 10 adet Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi bulunmakta. Ayrıca Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş’ye ait Karaman-Ermenek’te ise 1 adet Hidroelektrik Üretim tesisi yer alıyor. Kipaş Holding’in Aydın’ın Söke İlçesinde kurduğu Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kâğıt fabrikası'nın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdi.

Öne Çıkanlar