Aydın’da zeytin ve incir bahçelerinin ortasında JES izni
Aydın’da zeytin ve incir bahçelerinin ortasında inşa edilmek istenen jeotermal enerji santrali ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi. AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, verilen izinle anayasal suç işlendiğini söyledi.
İZMİR - Çiftçilerin başta zeytinlikler ve incirler olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere karşı çıktığı Aydın’da JES’lere bir yenisi daha eklendi. MB Holding bünyesinde yer alan Menderes Geothermal Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin başvurusunu inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiğini açıkladı.
Proje tanıtım dosyasına göre şirket, Köşk ilçesinin Çarşı Mahallesi’ndeki 25 bin 539 metrekarelik alanda 19,8 MWe gücünde Dora-5 Jeotemral Enerji Santrali dikilecek. 150 milyon TL’ye mal olacak proje neticesinde yılda 133 milyon 293 bin 600 kWh elektrik enerji üretilmesi planlanıyor.
Projenin en dikkat çeken noktası ise yer seçimi oldu. 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda santral ve sondaj alanı “Tarım Arazisi” olarak işaretlenmiş alanlar içerisinde kalıyor.
ZEYTİN VE İNCİR BAHÇELERİNİN ORTASI
Öte yandan santralin dikilmek istendiği 3452 parsel, 241 parsel ve çevresindeki parseller Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarında zeytin ve incir bahçeleri olarak kayıtlı. Proje alanının en yakın konuta olan uzaklığı ise 300 metreye kadar düşecek
İncir, zeytin, pamuk ve birinci sınıf verimli toprakları ile tarımın başkenti olan Aydın’da en az 35 adet jeotermal enerji santrali bulunuyor. Bu şirketin ise 4 ayrı JES’i daha var.
‘İNSANLAR NEFES ALAMIYOR’
Verilen izni Artı Gerçek’e Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, Köşk ovasını bitirildiğini belirterek “Bu bölgede JES kurmadık yer bırakmadılar. 4 tane santralleri var. Beşincisini açacaklar. Yerel yöneticiler bu duruma göz yumuyorlar. Bir kısmının yer altında rezervleri bitmek üzere. Yenilerini açmayı çalışıyorlar. O bölgede insanlar nefes alamıyor. 4-5 tane santralin olduğu yerde insanlar nasıl nefes alsın. Santrallerin bulunduğu alandaki suyun kalitesi düştü çünkü yerin altına deşarj etmeleri gereken suyu zaman zaman doğaya salıyorlar. Bölge halkı ile görüşeceğiz. İsterlerse, biz varız derlerse dava konusunda destek vereceğiz. Zeytinlikleri yok sayarak izin veriyorlar. Anayasal suç işliyorlar.” dedi.
Zorlu Holding zeytinliklere komşu alana JES yapacak
Sabancı’nın RES projesine yürütmeyi durdurma: Proje sahasında 20 endemik bitki türü bulunuyor