Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali hatırlatıldı: 'Bugün İliç yarın Akkuyu felaketi olmasın'
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ile Mersin Çevre Platformu, İliç'teki Çöpler Madeni'nde meydana gelen iş cinayetini ve doğa katliamını protesto etti. Açıklamada, Akkuyu Nükleer Santrali'nin de benzer bir felakete neden olabileceğine dikkat çekildi.
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Mersin Çevre Platformu ile Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Zeytinlibahçe Caddesi üzerinde bir araya geldi. Eyleme katılanlar, "Rant uğruna insan ve doğa katliamı son bulsun, bugün İliç yarın Akkuyu felaketi olmasın" yazılı pankart açtı, "zehir solumak istemiyoruz", "kaza değil bu bir katliam" sloganları attı.
Ortak açıklamayı okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, İliç’teki altın madeninde daha önce siyanür sızıntısı yaşandığını hatırlattı ve yetkililerin uyarılara kulak tıkadığını söyledi.
'DENETİM BİLİNÇLİ OLARAK ENGELLENDİ'
Madende kapasite artışına izin verildiğini vurgulayan Nesanır, şunları söyledi:
"İnsanlarımız, başta Fırat Nehri Havzası olmak üzere doğamız pervasızca büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakılmıştı. Yıllardır bu konuda soruna dikkat çeken meslek odaları, çevre gönüllüleri, yerel halkın feryatları dikkate alınmamıştır. Devletin denetim ve yaptırımlardan sorumlu kurumları etkisiz hale getirilmiş, zayıflatılmış veya görev yapmaları bilinçli olarak engellenmiştir. Daha da ötesi, işçi sınıfının sırtındaki vergi yükünün arttığı bir dönemde bu şirketler vergi afları ve düzenlemeleri ile ödüllendirilmiştir."
'UYARILAR DİKKATE ALINMADI'
Birçok ülkenin hava, su, toprak kirliğine neden olduğu ve halk sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturduğu için siyanürle altın madenlerini çalıştırmaktan vazgeçtiğine değinen Nesanır, şöyle devam etti:
“İliç’te meydana gelen çökme ülkemizde son yıllarda madencilik alanında yaşanmış en büyük çevre felaketidir. Felaketten önce bilim insanları ve meslek odaları siyanür liçi yöntemi ile altın madenlerinin çalıştırılmasının sonucunda ekosistemin ve halk sağlığının zarar gördüğü konusunda defalarca yetkilileri uyarmıştır. Geçmişte İliç’te yaşanan siyanür sızıntısını göz ardı edilmiş olup bilimsel uyarılar dikkate alınmayarak çalıştırılan altın madeninde yapılan kapasite artışı bugün İliç'teki felaketin yaşanmasına neden olmuştur."
'MADEN KAPATILSIN, SORUMLULAR YARGILANSIN'
Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali'yle ilgili de endişelerinin olduğunu belirten Nesanır şunları söyledi:
"Çöpler Altın Madeni İşletmesi’nin acilen kapatılmasını, atık barajındaki binlerce ton tehlikeli atığın bilimsel yöntemlerle zararsız hale getirilerek bertaraf edilmesini ve ülkemizde siyanür liçi yöntemi ile madenciliğin yasaklamasını ve yaşanan felaketin sorumlularının yargılanmasını istiyoruz. İliç faciasından ders alınarak çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek ve kamu kaynaklarımızı zarara uğratacak olan Akkuyu Nükleer Santrali yapımının iptal edilmesini talep ediyoruz." (ARTI GERÇEK)
Enerji Bakanı: İliç’te heyelan tehlikesi devam ediyor
İliç'te toprak altındaki dokuz işçiye üç gündür ulaşılamadı
Anagold'un ortağı Ahmet Çalık'ın başdanışmanı: İliç'teki madende operasyonel sorumluluğumuz yok
İliç'teki maden faciası ile ilgili komisyon kararı Resmi Gazete’de