Cengiz Holding, Eskişehir'de siyanürle altın arayacak

Cengiz Holding, Eskişehir'de siyanürle altın arayacak
Gözünü Sarıcakaya Vadisi'ne diken Cengiz Holding, altın ve gümüş çıkarmak için ÇED başvurusu yaptı. Başvuruya tepki gösteren ESÇEVDER, "İleride telafisi mümkün olmayan yaralar açılacak" dedi.

Özge ZAİM


ESKİŞEHİR - Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER), Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Maden A.Ş.'nin kentte altın ve gümüş çıkarmak için yaptığı ÇED başvurusuna tepki gösterdi. Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Özgür Özlem Öngel, “Sarıcakaya Vadisi bu siyanürlü altın çıkarma sevdası yüzünden yok olacak" dedi.

Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır Maden A.Ş.,Mihalgazi ilçesine bağlı Alpagut ve Atalan mahallelerinde siyanürlü altın ve gümüş madeni çıkarmak, cevher zenginleştirme, hazır beton tesisi ve su temin göleti yapmak üzere Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne ÇED başvurusu yaptı.

'542 HEKTAR ORMAN YOK EDİLECEK'

ESÇEVDER, projeye karşı basın toplantısı düzenledi. Projeyle ilgili bilgi veren Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Özgür Özlem Öngel, "ÇED dosyasına göre Cengiz Holding bu çevre katliamı için 4,5 milyar TL harcayarak 713 hektarlık yani 941 futbol sahası büyüklüğünde alanda180 milyon ton kazı yaparak, patlatmalı ve açık alan işletmeciliği, siyanürlü yığın linç yöntemiyle altın ve gümüş çıkartmak için harekete geçmiştir. ÇED alanının 542 hektarı ormanlık alanı kapsamaktadır. Bu da ormanlarımızın yok olmasını beraberinde getirmektedir" dedi.

'NEHİRLERE, DERELERE GÖZ DİKTİLER'

ÇED raporuna göre yılda 12.5 milyon ton su harcanacağına dikkat çeken Öngel, "Bu suyun yağmur ve Avlanmış Deresi'nin üzerine kurulacak su temin göletiyle karşılanması mümkün değildir. Bu suyu temin edebilmek için Sakarya Nehri'ne, derelere, Tarpak, Samrı, Alpagut Göletlerine ve akarsulara göz dikildiği açıktır" diye konuştu.

'KÜLTÜREL MİRAS HİÇE SAYILIYOR'

Rapora göre, maden ocağı yakınlarında 1. ve 3. derece iki ayrı sit alanı bulunduğuna dikkat çeken Öngel, "Ülkemizin kültürel mirası da bir sermaye şirketinin kârı için bir kere daha hiçe sayılmaktadır" dedi.

'MAHALLELER DEPREM OLMUŞ GİBİ SALLANACAK'

Maden sahasının Atalan Mahallesine 1300, Tekeciler Mahallesine 2 bin 900 metre mesafede olduğunu dile getiren Öngel, "Dinamit patlatmalarında mahalleler deprem olmuş gibi sallanacaklar" diye konuştu.

'SAKARYA NEHRİ SİYANÜRLE ZEHİRLENECEK'

Türkiye’nin narenciye ve sebze üretiminin yüzde 20’sini sağlayan Sarıcakaya Vadisi'nin büyük zarar göreceğini belirten Öngen, "Sarıcakaya Vadisi, bu siyanürlü altın çıkarma sevdası yüzünden yok olacak. İleride telafisi mümkün olmayan yaralar açılacak. Siyanürle zehirlenecek Sakarya Nehri, geçtiği Bilecik ve Adapazarı illerini de zehirleyerek Karadeniz’e dökülecek" dedi.

'TOPRAĞIMIZI, SUYUMUZU, ORMANIMIZI KORUYACAĞIZ'

Bir avuç sermayedarın bitmek bilmez kâr hırsı uğruna çevre katliamı yapılmasına karşı olduklarını belirten Öngel, "Toprağımızı, suyumuzu, ormanlarımızı bu kâr amaçlı çevre katliamından korumak üzere mücadele etmek hepimizin borcudur. Bu mücadelede tüm halkımızı dayanışmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar