Çevrecilerden ortak açıklama: 'Altın madenciliği sınır tanımayan felaketler getiriyor'

Çevrecilerden ortak açıklama: 'Altın madenciliği sınır tanımayan felaketler getiriyor'
Türkiye'de uluslarası madencilik şirketlerinin yol açtığı çevre katliamına karşı tepkiler sürüyor. Eldorado Gold'a karşı açıklama yapan çevreciler, "Altın madenciliği sınır tanımayan felaketler getiriyor" dedi.

Artı Gerçek - Türkiye ve Yunanistan'da faaliyet gösteren çokuluslu madencilik şirketleri çevresel, toplumsal ve ekonomik yıkımlar yaratmaya devam ediyor. Türkiye'de 19’u aktif, 22 altın madeni bulunuyor. En az 20 altın madeni ise projelendirilmiş, lisanslanmış ve faaliyete geçmeyi bekliyor. Çevreciler yaptıkları açıklamada yabancı madencilik şirketlerin arkalarında bıraktıkları tahribata dikkat çekmek istiyor.

İLİÇ ÖRNEĞİ

Yaklaşık üç ay önce Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nin liç sahasında meydana gelen yıkımda, dokuz işçinin öldü, beş işçi halen toprak altından çıkarılamadı. Liç sahasındaki siyanürlü toprak Irak ve Suriye’den de geçen Fırat Nehri'ne karıştı.

ELDORADO GOLD VEYA TÜPRAG MADENCİLİK

Ege bölgesinde altın madeni olan "Eldorado Gold" şirketi ise TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ismiyle iki maden işletiyor: Uşak Kışladağ ve İzmir Efemçukuru. 2006'da Uşak - Kışladağ Altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısı bin 500 kişi etkiledi. Ege bölgesindeki içme ve tarımda kullanılan su kaynaklarına karışmış olma ihtimali üzerinde duruluyor.

EFEMÇUKURU MADENİ

Açıklamada, "Burada Efemçukuru’nda ise altın madeni İzmir’in su kaynaklarının yanı başında yer alıyor. İzmir’in içme suyunun yaklaşık %40’ını karşılayan Tahtalı Barajının koruma alanı sınırında. Yaklaşık 200 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı’na su sağlayacak derelerin ise mutlak koruma alanı içinde yer alıyor. Bu yüzden şimdiye dek Çamlı Barajı yapılamadı. İzmir’in suyu, Marmara Gölü’nü kurutmak pahasına, ta Manisa’dan Gördes’ten getirildi. İzmirli bu yüzden Türkiye’nin en pahalı suyunu tüketmeye mahkûm bırakıldı" denildi.

'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

STK'lar tarafından yapılan ortak açıklamada, "Altın madenciliğine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Yerel ekosistemleri ve devasa alanları kirleten, çalışanların ve yerel halkın sağlığını tehlikeye atan, aynı zamanda iklim krizine önemli ölçüde katkıda bulunan madenciliğe karşıyız" denildi.

İmzacılar arasında Egeçep Ege Çevre ve Kültür Platformu, Madencilik ve Savaşa Karşı Yunanistan-Türkiye-Kıbrıs Kazma Bırak Kampanyası Uluslararası ve Türkiye Koordinasyonları, Türkiye İklim Adaleti Koalisyonu, Megali Panagia Mücadele Komitesi ve Selanik Altın Madenciliğine Karşı Mücadele Komitesi yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar