İzmir'in Kanal İstanbul'u: Çeşme projesine durdurma kararı

İzmir'in Kanal İstanbul'u: Çeşme projesine durdurma kararı
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, "İzmir'in Kanal İstanbul'u" olarak adlandırılan Çeşme Projesi'ne ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Artı Gerçek- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, “bölgeye büyük yapılaşma getireceği, doğa tahribatına neden olacağı ve su kıtlığı yaratacağı” yönünde eleştirilen ve "İzmir'in Kanal İstanbul'u" olarak adlandırılan Ege Turizm Merkezi- Çeşme Projesi'yle ilgili kararını verdi.

Danıştay 6. İdaresi, bilirkişi heyetinin "planlama ilkelerine ve kamu yararına uygun değil" yönündeki raporuna rağmen; TMMOB, EGEÇEP, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası gibi sivil toplum kuruluşları ve çevreci yurttaşların başvurularıyla açılan davada, geçen aylarda yürütmeyi durdurma talebini oyçokluğu ile reddetmişti.

Çevrecilerin ve meslek örgütlerinin itirazı üzerine dosyayı inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yürütmeyi durdurma talebini ret kararını kaldırdı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planlama çalışmalarını yürüttüğü Çeşme Projesi’ne ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.

PROTESTO MİTİNGİ DÜZENLENMİŞTİ

İzmir'de büyük tepkiye neden olan Çeşme Projesi'yle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi de devreye girmiş, projenin iptali için ayrıca dava açmıştı. Geçen 17 Mayıs'ta ise İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kentte bir protesto mitingi düzenlenmişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç'un da katıldığı Gündoğdu Meydanı'ndaki mitingde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Son nefesime kadar şehrimin doğasını koruyacağım" demişti.

BİLİRKİŞİ “UYGUN DEĞİL” RAPORU VERMİŞTİ

Danıştay 6. Dairesi'nce atanan bilirkişi, Çeşme projesine yönelik “Planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır” yönünde rapor hazırlamıştı. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bilirkişi raporuna ve çevrecilerin tepkilerine rağmen geçen mart ayında İzmir'de bir basın toplantısı düzenleyerek projede kararlı olduklarını vurgulamıştı. Ersoy, "Projede 200’den fazla otel var. Tek bir ihale yapılmayacak. Her parsel için ayrı bir ihale olacak. Uluslararası düzeyde açık ihale sistemiyle parsel parsel ihalesi yapılacak" demişti.

NE OLMUŞTU?

Çeşme Turizm Projesi, İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 16 bin hektarlık alanı kapsıyor. Alan içinde bulunan doğal sit alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirildi.

Proje için Resmi Gazete’de 12 Şubat 2020’de yayınlanan planlara karşı; TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve 100 yurttaş dava açarak yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Geçtiğimiz Mart ayında da, Danıştay 6. Dairesi'nce atanan bilirkişi heyeti bölgeye giderek, inceleme yaptı.

Raporda, projenin 'kamu yararına uygun olmadığı' görüşüne varıldı. Danıştay 6. Dairesi ise yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Davacılar ise kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşıyarak, sonuca itiraz etti. (ANKA)

Öne Çıkanlar