Foçalılar taş ocağına itiraz etti: 'Tarihi hor gören geleceği zor görür'
Foçalılar, ilçede tarihi ve doğal sit alanına yapılmak istenen taş ocağına yönelik İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Bu proje planlama ve yer seçimi ilkelerine aykırıdır" denildi.
Artı Gerçek - Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, 2 bin 500 yıllık tarihi Pers Mezar Anıtı’nın da içinde olduğu doğal sit alanında yapılmak istenen taş ocağı projesine karşı mücadele ediyor. Platform İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak, itiraz dilekçelerini müdürlüğe verdi.
“Doğa insansız yaşar, insan doğasız yaşayamaz” ve “Doğanın, tarihin talanına izin vermeyeceğiz” pankartlarının açıldığı açıklamada “Taş ocağı istemiyoruz”, “Tarihi hor gören geleceği zor görür”, “Kültür mirasımızı savunuyoruz”, “Zeytini bitirince taş yirsiniz garı” ve “Tarihin üzerine taş ocağı istemiyoruz” dövizleri taşındı. Açıklamaya Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’ün yanı sıra kentte bulunan ekoloji örgütleri, kent konseyleri, siyasi parti, sendika temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Açıklamayı yapan platform üyesi Ruken Aslan Taş, proje alanının İzmir-Manisa Planlama Bölgesi ‘Orman Alanı ve Tarım Arazisi’ sınırları içerisinde olduğunu söyledi. Arslan, "Bu proje Orman Alanı ve Tarım Arazisi olarak kullanılan ve planlanan alanın maden faaliyetine konu edilmesi planlama ve yer seçim ilkelerine aykırıdır” dedi.
'DOĞA TAHRİBATI MİRAS KALACAK'
Proje için Planlama ve Yer Seçim İlkeleri, halk ve canlı sağlığı, kapasite sorunu, kültürel varlıklara etkisi ve tarım alanlarına etkisi bakımından değerlendirilme yapılmadığını aktaran Aslan, “Buraya taş ocağı açarsanız önce toprakla birlikte orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak. Doğamızın dış görünüşü bozulacak, erozyon hızlanacak, tarım alanları zarar görecek. Yer altı su sistemimiz bozulacak, çökmeler olacak. Yaydığı toz ve gürültü çevrede halk sağlığını ve canlı yaşamını olumsuz etkileyecek. En sonunda geriye tehlike yaratan falezli, dev su dolu çukurlar kalacak ve geriye telafisi mümkün olmayan doğa tahribatı torunlarımıza miras kalacak” diye belirtti.
İTİRAZ EDİLDİ
Bölgeye verilecek ruhsatı tanımadıklarını ve ısrar edilirse iptal davası açacaklarını dile getiren Aslan, “ÇED Olumlu Kararı çıkması halinde idari dava ile iptal davası açacağız. ÇED hazırlama sürecinde, yürürlükte olan plan kararları dikkate alınmamıştır. Çevre Düzeni Plan notlarında yer alan, yer seçim kararları ilgili yasa ve yönetmeliklere bilimsel çalışmalara ve uzman görüşlerine uygun olmadığı için itiraz ediyoruz. Proje alanı içerisinde Gediz Havzası Drenaj Alanı içerisinde yer almaktadır. Dere ve mevsimsel akış gösteren dereler bulunduğundan Su Kirliliği Yönetmeliği kapsamında değerlendirme yapılmaması yasa ve yönetmelik açısından açık aykırılık içerdiği için itiraz ediyoruz. Kapitalizmin daha çok kar ve rant hırsıyla canlı yaşamı ve ekosistemi tehdit etmesine; doğanın ve tarihin bu kadar cömert davrandığı bir coğrafyaya bu kadar pervasızca saldırılmasına, talan edilmesine geçit vermeyeceğiz” diye konuştu.
BELEDİYE İZİN VERMEYECEK
Ardından söz alan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise önlerine böyle bir dosya gelmesi durumunda işletme ruhsatı vermeyeceklerini ve doğalarını koruyacaklarını söyledi.
Açıklamanın ardından toplanan itiraz dilekçeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.
PERS MEZAR ANITI (TAŞ EV-TAŞ KULE)
Foça’nın yedi kilometre kadar doğusunda, kuru bir dere yatağı kenarında milattan önce dördüncü yüzyıla tarihlenen Lydia / Lykia geleneğinde Pers etkisi altında kalınarak yapılmış bir mezar anıtı olan Pers Mezar Anıtı, 2000 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları 2001 yılında tamamlanarak ziyarete açıldı. Bu yapı bir mezar anıtı olup, büyük bir kaya kütlesinin oyulmasıyla oluşturulmuştur. İki katlı olan anıtta, mezar odası alt katta bulunuyor. Lykia, Lydia, Phrygia'daki mezar anıtları gibi kayadan oyulmuş bu mezar anıtı, kuvvetli Pers özellikleri gösteriyor. Anıt, Anadolu'da Pers egemenliği (M.Ö. 546-334) sırasında yapıldı.
(MA)
Yukarı Hereke'de taş ocağı tepkisi: Mahalle beşik gibi sallanıyor
Mersin’de göçerlerin taş ocağı sitemi: İnsanlığın sonu hazırlanıyor
Ekolojik talan devam ediyor: Bakanlık ve valilikten Ege’de onlarca yeni maden ve JES’e onay