İngiliz hükümetinden yeni adım: Tek kullanımlık plastik çatal, bıçak ve tabaklar yasaklanıyor

İngiltere'de plastik çatal, bıçak, tabak ve tepsi gibi tek kullanımlık ürünlerle ilgili yasak 1 Ekim'de yürürlüğe girecek. Ancak çevre örgütleri "parça parça" önlemleri yeterli bulmuyor ve plastik kirliliği ile mücadelede daha etkili bir yaklaşım istiyor.

İngiliz hükümetinden yeni adım: Tek kullanımlık plastik çatal, bıçak ve tabaklar yasaklanıyor

Artı Gerçek - İngiliz hükümeti, çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık lastik çatal, bıçak ve tabakları ayrıca polistiren tepsileri yasaklamaya hazırlanıyor. 1 Ekim'den itibaren mağazalar, paket servisler, gıda satıcıları ve diğer konaklama işletmeleri artık tek kullanımlık plastik çatal bıçak takımı, balon çubukları, polistiren bardaklar veya gıda kapları satamayacak. Ancak söz konusu uygulama, süpermarketler veya paket servisler tarafından kullanılan plastik kap ve tepsileri kapsamayacak. Hükümet, bu ürünlerin "ambalaj" olarak sınıflandırıldığını ve ayrı kurallar altında ele alınacağını söyledi.

Yasaklanan tek kullanımlık plastikleri 1 Ekim'den sonra tedarik etmeyi sürdüren işletmeler, para cezasına çarptırılabilecek ve yerel makamlar tarafından denetime tabi tutulabilecek.

PLASTİK PİPET, KARIŞTIRICI VE KULAK ÇUBUKLARI DA YASAKLANMIŞTI

Benzer yasaklar İskoçya'da uygulanırken, İngiltere'de tek kullanımlık plastik pipetler, karıştırıcılar ve plastik saplı pamuklu çubuklar 2020'de yasaklanmıştı. İskoçya ise Haziran 2022'de işletmeler için tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklamıştı. Galler'de de Aralık 2022'de benzer bir yasa onaylanmış, ancak uygulamanın bazı bölümlerinin 2026'ya kadar yürürlüğe giremeyebileceği belirtilmişti.

SADECE YÜZDE 10'U GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Plastik kirliliğinin parçalanması yüzlerce yıl sürmekte, su yollarına zarar vermekte ve sera gazı kaynağı olmakta. İngiltere'de veriler, her yıl yaklaşık 1,1 milyar tek kullanımlık plastik tabak ve 4,25 milyar çatal bıçak takımı kullandığını, bunların sadece yüzde 10'unun kullanıldıktan sonra geri dönüştürüldüğünü ortaya koyuyor. Avrupa Birliği (AB) plastik atık miktarını azaltmak için son yıllarda yeni düzenlemeler getirmiş, 2021'de de tek kullanımlık tabak, çatal, bardak ve pipet gibi plastikleri yasaklamıştı.

ÇEVRECİLER ADIMLARI YETERLİ BULMUYOR

İngiliz hüküemeti son adımın "2042 yılına kadar tüm önlenebilir plastik atıkları ortadan kaldırma yolculuğunda bir sonraki büyük adım" olduğunu söylerken, çevreciler yeni kuralların yeterince ileri gitmediğini söyledi ve hükümetin yaklaşımını "parça parça" olarak nitelendirdi.

Greenpeace İngiltere'nin plastik kampanyacısı Anna Diski "Her birkaç yılda bir birkaç tek kullanımlık plastik ürün için göstermelik yasaklar getirmek sorunun büyüklüğü karşısında tamamen yetersiz kalmaktadır. Hükümetin bu parçalı yaklaşım yerine sorunu kaynağında ele alması ve üretilen plastik miktarını azaltmak için ciddi bir strateji geliştirmesi gerekiyor" dedi. (DIŞ HABERLER)