İzmir'de köylülerde kalker ocağına tepki: Şirket yetkililerini protesto ettiler

Spil Dağı Tabiat Parkı yakınlarındaki ormanlık alanda açılmak istenen taş ocağı için düzenlenen bilgilendirme toplantısı köylülerin protestoları üzerine iptal edildi. Artı Gerçek’e konuşan köy muhtarı “Halkımız, kesinlikle taş ocağını istememektedir” dedi

İZMİR- İzmir-Manisa sınırındaki Spil Dağı Milli Tabiat Parkı yakınlarında açılmak istenen kalker ocağı için İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Damlacık Köyü'nde halkı bilgilendirme toplantısı yapılmak istendi. Köy meydanında toplanan Damlacık halkı, çevreye vereceği zarara dikkat çekerek kalker ocağını istemediklerini dile getirdi.

KÖYLÜLER ŞİRKET YETKİLİLERİNİ PROTESTO ETTİ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve şirket yetkililerinin çağrılarına rağmen köy kahvesindeki toplantıya katılan olmadı. Buna rağmen toplantı yapılmak istenince, köyün gençleri şirket yetkililerinin köyü terk etmesini istedi. Şirket yetkilileri ile köylüler arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik büyüyünce hem bakanlık hem de şirket yetkilileri apar topar köyü terk etmek zorunda kaldı. "Damlacık bizimdir bizim kalacak" sloganı atan köy halkı, "İstemiyoruz köyden gidin", "Kendi köyünüzde yapın ocağı" diyerek tepki gösterdi.

'ORMANLARIMIZ, BAĞLAR, ZEYTİNLİKLER ETKİLENECEK'

Artı Gerçek’e açıklamada bulunan köy muhtarı Mehmet Küntür, “Ormanlarımız, tarım alanlarını, bağları, zeytinleri ve hayvancılığı etkileyeceği için istemiyoruz. Sadece Damlacık’ı değil Kemalpaşa’yı da olumsuz etkileyecek. Köylüler toplantıya katılmadı. Kendi aralarında toplantıyı yapmak istediler ama köylüler tepki gösterince gerçekleştiremediler. Halkımız, kesinlikle taş ocağını istememektedir" dedi.

NE OLMUŞTU?

İş insanı Ceyhun Okkaoğlu İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde kalker ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

Proje tanıtım dosyasına göre Damlacık Köyü sınırlarında 87 hektarlık alana kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurulması planlanıyor. Orman alanında kalan proje, en yakın konuta 875 metre mesafede. Dinamit patlatma yöntemiyle açılması planlanan ocağın kapasitesinin yılda 6 milyon ton olacağı belirtildi.