İzmir'in oksijen, su ve doğal yaşam kaynağı Karagöl Tabiat Parkı'na RES girişimi
Çevre Bakanlığı, Karagöl Tabiat Parkı sınırları içerisinde açılmak istenen rüzgar enerji santrali (RES) ile ilgili ÇED süreci başlattı. Avukat Arif Ali Cangı, "Karagöl içinde bulunduğu ekosistem, İzmir'in oksijen, su ve doğal yaşam kaynağıdır" dedi.
İZMİR - Ankara merkezli Taykar Enerji Şirketi, İzmir’in Bornova ve Menemen sınırlarında rüzgar enerji santrali (RES) kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, proje ile ilgili ÇED süreci başlattı.
Kurulması planlanan altı adet rüzgar türbini ve elektrik depolama tesisi Karagöl Tabiat Parkı sınırları içerisinde inşa edilmek isteniyor. Proje tanıtım dosyasına göre ÇED sahası Çevre Düzeni Planında 'orman alanı, tarım arazisi, tabiat parkı/tabiat koruma alanı, içme ve kullanma suyu orta mesafeli koruma alan sınırı, içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alan sınırı' içerisinde kalıyor.
KARAGÖL'E TAŞ OCAĞI PROJELERİ İPTAL EDİLMİŞTİ
Aynı şirketin Bornova’nın Lak ve Eğridere mahallelerinde dikmek istediği başka bir RES için de bakanlık ÇED süreci başlatmıştı. Şirketin ortakları arasında Eyüp Teymur isimli bir iş insanı ve Kanık Global Enerji isimli bir şirket alıyor. Projenin halkın katılımı toplantısı 23 Ağustos 2024'te gerçekleşecek. Toplantının yeri ve saati ilerleyen günlerde duyurulacak. Karagöl Tabiat Parkı sınırlarına daha önce de patlatmalı taş ocakları açma girişiminde bulunulmuş ama mahkeme iptal ya da bakanlık ÇED sürecini sonlandırmıştı.
'BU TÜR HASSAS EKOSİSTEMLER KORUNMALI'
Başlatılan ÇED sürecini değerlendiren ekolojist avukat Arif Ali Cangı "Karagöl Tabiat Parkı ve içinde bulunduğu ekosistem, İzmir'in oksijen, su ve doğal yaşam kaynağıdır. İklim krizi şeklindeki devasa ölümcül sorunun, aşırı sıcakların yaşandığı günümüzde bu tür hassas ekosistemlerin her türlü müdahaleden korunması gerekir. Karagöl Tabiat Parkı ve Yamanlar Dağı Ekosisteminde bu projeye izin verilmemelidir" dedi.
BÜYÜKŞEHİRE, ODALARA , İZMİRLİLERE ÇAĞRI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, meslek odalarına, ekoloji hareketlerine ve halka çağrıda bulunan Cangı, "Temiz enerji olarak tanımlanan bu tür yatırımların yer seçiminde yapılan büyük yanlışlar, o enerji türünü de kirli hale getirmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bilimsel meslek odaları, ekoloji hareketleri ve duyarlı İzmirliler ÇED sürecine dahil olmalı, projeden vazgeçilmesi ya da ÇED olumsuz kararı verilmesi sağlanmalıdır" diye konuştu.
KARAGÖL TABİAT PARKI
İzmir’e 30 kilometre mesafedeki Yamanlar Dağı’nda bulunan Karagöl, efsanevi hikayeleri ile ünlü. 18 hektarlık bir alana sahip olan Karagöl Tabiat Parkı, deniz seviyesinden 850 metre kadar yükseklikte yer alıyor. Jeolojik hareketler sonucunda oluşmuş bir göle sahip olan Karagöl Tabiat Parkı, adını da bu gölden alıyor.
Dairesel küçük bir gölün etrafındaki tabiat parkı, el değmemiş bir doğaya sahip. Volkanik taşlar ve kaya parçaları ile yeşil bir alana sahip tabiat parkı, en çok tercih edilen doğal alanlardan biri. (Artı Gerçek)