Koza Altın’ın antimon ocağına olumsuz bilirkişi raporu: 'Orman ve su kaynakları etkilenecek'

Koza Altın’ın antimon ocağına olumsuz bilirkişi raporu: 'Orman ve su kaynakları etkilenecek'
Koza Altın’ın Manisa’nın Alaşehir ilçesinde açmayı planladığı antimon ocağına karşı bölge halkının açtığı davada bilirkişi raporu çıktı. Raporda; projenin yüzey ve yeraltı sularını, orman varlığını ve ekosistemi olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

İZMİR - Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği'nin (ADOÇEV), kayyım yönetimindeki Koza Altın'ın Alaşehir'de açmayı planladığı antimon ocağına karşı açtığı dava sürüyor. 28 Şubat'ta keşif yapan bilirkişi heyeti raporunu hazırladı. Raporda, proje için Manisa Valiliği Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi ÇED gerekli değildir' kararının hukuka uygun olmadığı vurgulandı.

ORMAN VE SU KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Raporda; projenin yüzey ve yeraltı sularını olumsuz etkileyeceği, yeraltı suyunun fakirleşmesine, su kalitesi ve miktarının bozulmasına neden olabileceği, orman varlığının bütünlüğünün bozulacağı, madencilik faaliyetin ekosistemin bozulmasına neden olacağı, bölgenin flora, fauna ve biyolojik çeşitliliği üzerinde olumsuz etki yaratacağı vurgulandı.

'HUKUKİ OLARAK ÖNEMLİ BİR KAZANIM'

Kararı değerlendiren Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği'nin avukatı Yıldıray Çıvgın, Bu davada özellikle Alaşehir ilçesinin içme suyu ve Erenli Köyünün tarımsal sulama suyunun tamamen mahvolacağı gerçeğine karşı hareket ettik. Bilirkişi raporu da gösterdi ki bu iddiamızda haklıyız. Bu nedenle bu raporu, hukuki olarak önemli bir kazanım olarak görüyorum. Umarım mahkeme de bu rapora uygun şekilde karar vererek, projeyi iptal eder. Ancak hem Alaşehir hem Salihli gibi yörenin önemli tarım arazilerine bu saldırılar devam edecektir. Bu nedenle bu kazanımdan aldığımız güçle daha iyi ve daha örgütlü bir şekilde mücadelemizi büyütmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-05-27-saat-15-21-41-ed6cb140.jpg
Proje alanı

PROJE HAKKINDA

15 Temmuz darbe girişimin ardından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan ve kayyım atanan Koza Altın İşletmeleri’nin Manisa’da hayata geçirmek istediği antimon ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 11 Kasım 2023'te ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.

Proje tanıtım dosyasındaki bilgilere göre Koza Altın ,Alaşehir’in Bahadır Mahallesi’ndeki 21.23 hektarlık alanda 3 yılda 124 bin 800 ton antimon çıkarmayı planlanıyor. Antimon, seramik ve cam sanayisinde, cephane üretiminde ve renklendirme uygulamalarında kullanılıyor.

Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre orman alanında kalıyor. Ocak sahası en yakın yerleşim yerine 140 metre mesafede. Hammaddenin patlatma yöntemiyle çıkarılması bekleniyor. Proje sahasının yakınlarda üzüm bağları ve tarım arazileri bulunuyor. Proje sahasında ise üç endemik bitki türü yer alıyor.

Öne Çıkanlar