Koza'da altın madeni projesi bir kez daha reddedildi: 'Zeytincilik Kanunu'na aykırı'

Koza'da altın madeni projesi bir kez daha reddedildi: 'Zeytincilik Kanunu'na aykırı'
Erdoğan'ın başkanlığındaki Varlık Fonu'na devredilen Koza Altın’ın Balıkesir’de açmak istediği altın madeni projesi ikinci kez iptal edildi. Bakanlık, Zeytincilik Kanununa aykırı olduğunu belirterek ÇED sürecini sonlandırdı.

İZMİR - Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin Balıkesir‘in Burhaniye ilçesine bağlı Avunduk Köyü yakınlarında açmak istediği altın madeni projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci kez reddedildi. ÇED sürecini sonlandıran bakanlık, proje alanının etrafındaki zeytinlikleri gerekçe gösterdi.

Zeytincilik Kanununun beşinci maddesinde yer alan "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vejetatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez" hükmüne dikkat çeken bakanlık, projenin ÇED sürecini sonlandırdı.

'ÇED SÜREÇLERİNİN NASIL YANLIŞ İŞLEDİĞİNİN DE GÖSTERMİŞ OLDU'

Artı Gerçek'e konuşan Burhaniye Çevre Platformu’ndan Süleyman Eryılmaz, "İlk projenin iptali üzerine Koza, Avunduk için yeni ÇED süreci başlattı. Proje tanıtım dosyasında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim Üyesi Dr. Nedim Çetinkaya’nın 'zeytinlere zararı yoktur' raporu da yer aldı. Yeniden köylülerin de içerisinde bulunduğu yüzlerce kişi, Burhaniye Belediyesi Kent Konseyi, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğüne iletilmek üzere Burhaniye Kaymakamlığına itiraz dilekçesi verdi. İkinci kez iptal edilmiş oldu. Bu durum bize ÇED süreçlerinin nasıl yanlış işlediğinin de göstermiş oldu" dedi.

'UMARIZ TEMCİT PİLAVI GİBİ ÖNÜMÜZE ÇIKARMAZLAR'

"Kararın böyle çıkması hem halkın tepkisi hem de Tarım İl Müdürlüğünün doğru itirazı üzerine alınmıştır" diyen Eryılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu tepkiye rağmen olumlu karar vermeyi göze alamamıştır. Bence daha hazırlık raporu İl Müdürlüğüne iletildiği gün, eski itirazları dikkate alarak süreci durdurmalıydı. Ancak bunu yapmak yerine süreci işletmeyi tercih etmiştir. Bu tutum hep gördüğümüz ve eleştirdiğimiz bir tutumdur. Burada neyse ki yanlış halktan ve Tarım İl Müdürlüğünden geri dönmüştür. Umarız ve dileriz ki Koza bir kez daha aynı projeleri temcit pilavı gibi önümüze çıkarmaz."

TARIM ALANLARI VE SU KAYNAKLARI İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYORDU

Koza Altın, Balıkesir‘in Burhaniye ilçesine bağlı Avunduk Köyü yakınlarında sekiz hektarlık alanda altın madeni açmayı planlıyordu. Ocak sahası, Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre tarım arazilerinde kalıyordu. Ocak sahasının etrafında ise zeytinlikler, su kaynakları ve endemik bitki türleri bulunuyordu. Sahadan çıkarılan hammadde, Koza Altın’a ait Bergama*Ovacık’taki altın madenine sevk edilecekti. Yapımı süren Reşitköy Barajı’na 400 metre mesafede olan maden sahası, birinci derece arkeolojik SİT alanına 1.1 kilometre , yerleşim alanına 1.8 kilometre mesafedeydi.

KOZA ALTIN VARLIK FONUNA DEVREDİLMİŞTİ

Koza Altın, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilmişti. Şirket, 20 Ağustos 2024'te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmi gazetede yayımlanan kararla Erdoğan'ın başkanlığındaki Varlık Fonu'na devredilmişti. Koza Altın'ın Bergama, Dikili, Eskişehir, Ağrı, Kayseri, Gümüşhane, Balıkesir, Kazdağları gibi pek çok bölgede altın madeni projeleri bulunuyor. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar