Madra Dağı’nda adrese teslim ihaleler: 5 bin futbol sahası büyüklüğünde alan madenlere açılacak

İzmir-Balıkesir sınırındaki Madra Dağı'nda, 4 bin 887 futbol sahası büyüklüğündeki dört ormanlık alan daha maden sahasına açılacak. Ekoloji Birliği'nden Eryılmaz, bölgede TÜMAD’ın altın madeni olduğunu belirterek ihalelerin adrese teslim olduğunu söyledi.

Madra Dağı’nda adrese teslim ihaleler: 5 bin futbol sahası büyüklüğünde alan madenlere açılacak

İZMİR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ülke genelinde yüz binlerce hektar büyüklüğündeki 545 sahayı daha maden aramasına açmak için ihaleye çıkacağını duyurdu. İhale çıkılan maden sahalarının dördü Madra Dağı ve eteklerinde yer alıyor. Maden sahalarının üçü Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül sınırında yer alırken biri ise İzmir’in Bergama ilçesi sınırlarında yer alıyor. İhaleye çıkarılacak sahaların toplam büyüklüğü 3 bin 491 hektar ve bu alanlarda dördüncü maden araması yapılacak. Bu madenler arasında altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan gibi ağır madenler yer alıyor. Balıkesir sınırındaki sahaların ihalesi 24 Temmuz'da, İzmir sınırındaki sahanın ihalesi 31 Temmuz’da yapılacak.

MADRA DAĞI'NDA DÖRT MADEN VAR

Madra Dağı ve civarında biri TÜMAD’a, biri Koza Altın’a ve biri de CVK Madencilik’e ait üç altın maden ve bir demir madeni bulunuyor. Açılmayı bekleyen üç altın madeni sahası daha var. Yakın zamanda ÇED süreci sonlandırılan iki altın madeni sahası da bulunuyor.

denemeler-99.jpg

TÜMAD’IN İKİ SAHASI VAR

Nurol Holding’in Madra Dağı’nın Balıkesir tarafında da bir altın madeni bulunuyor. Şirket, 6 bin 606 hektar büyüklüğündeki alanda yılda 75.3 milyon ton cevher çıkarıyor. Şirket, Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki işletmesinde açık alanda siyanür kullanarak cevher ayrıştırıyor. Su varlıklarının üstünde yer alan maden sahası İvrindi’den Burhaniye’ye, Ayvalık’a, Dikili’ye, Kozak Yaylası'na kadar geniş bir alanı etkiliyor. Şirket yakın zamanda Madra Dağı’nın İzmir tarafında yer alan 535 hektarlık alanın ihalesini de almıştı.

'MADRA DAĞI’NIN YOK OLMASI DEMEK'

İhalelerin Madra Dağı açısından korkunç sonuçlar doğuracağını belirten Ekoloji Birliği Türkiye Eş Sözcüsü ve Burhaniye Çevre Platformu Yürütme Kurulu üyesi Süleyman Eryılmaz, "Madra Dağı tamamen talan edilecek. Son çıkan ihale sahaları da TÜMAD’a ait altın madenine çok yakın. Büyük ihtimalle TÜMAD bu ihaleyi alır. Bu ihaleler TÜMAD’a teslim ihale olarak yorumlanabilir. Kozak’taki ihalede de benzer bir durum oldu. TÜMAD için yeni sahalar açılıyor. Bu Madra Dağı’nın yok olması demektir. Buna şiddetle karşı çıkacağız" dedi.

denemeler-98.jpg
Ekoloji Birliği Türkiye Eş Sözcüsü ve Burhaniye Çevre Platformu Yürütme Kurulu üyesi Süleyman Eryılmaz

YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI

Madra Dağı’nın su varlıklarının çok büyük bir alanı beslediğini dile getiren Eryılmaz, "Zengin bir su varlığı olan ormanlık bir alan. Ocaklar tek tek değerlendiriliyor ve ama etkileri kümülatif olarak değerlendirilmeli. Sadece TÜMAD’ın altın madeni yılda 1.8 milyon metreküp su kullanıyor. Yenilerin de faaliyete geçmesi ile birlikte bu yılda 20 milyon metreküpten fazla su demektir. Bu da çok geniş bir havzanın susuz kalması demektir. Su kaynakları altın madenlerine feda edilecek. Korkunç bir facia ile karşı karşıya kalacağız. Burada hem Balıkesir hem de İzmir büyükşehir belediyelerine önemli bir görev düşüyor. Yerel yönetimlerin hemen buna müdahil olması gerekiyor" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

İzmir madencilik Maden Ocağı madra dağı tümad