Malatya Çevre Platformu İliç'teki maden faciasına tepki gösterdi: 'Siyanür liçli madencilik yasaklansın
Malatya Çevre Platformu, İliç'te dokuz işçinin toprak altında kaldığı maden faciasına tepki gösterdi. Platform Sözcüsü Hasan Kaya, "Çöpler altın madeni ve Anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır" dedi.
Yusuf DURDU
MALATYA - Çalık Holding ve Anagold Madencilik'e ait Çöpler Altın Madeni'nde dokuz işçinin toprak altında kaldığı facianın ardından çevre örgütlerinin tepkisi sürüyor.
Malatya Çevre Platformu da İliç’teki faciayı protesto etti. Emeksiz Üst Kavşağı’nda toplanan platform üyeleri, 'maden faciası ve ekokırım suçuna karşı ses çıkarıyoruz, İliç altın madeni kapatılsın yazılı pankart açtı.
'SİYASİ İKTİDAR DA GÖÇÜK ALTINDA KALDI'
Platform Sözcüsü Hasan Kaya, "Göçük altında sadece işçiler değil, siyasi iktidarda kalmıştır. Ekoloji örgütleri, odalar, sendikalar, barolar olarak İliç’teki Anagold'a ait Çöpler kompleks madeninin kapatılması için yıllardır siyasi iktidarı uyarıyoruz. Bilirkişiler maden çalıştığı sürece bu felaketin kaçınılmaz olduğunu onlarca kez raporladı. Üst üste yaşanılan siyanür sızıntıları ve kazalarına rağmen geçici kapatma göstermelik para cezaları dışında ciddi bir yaptırımda bulunmadı” dedi
'KATLİAMIN SORUMLUSU KURUM ÖDÜLLERİNDE'
Siyasi iktidarın ÇED olumlu kararları, kapasite artışının kabulü, milyonlarca dolar vergi indirimi ile üst üste gerçekleşen siyanür sızıntılarına rağmen vahşi madenciliğin sürdürülmesine göz yumduğunu hatırlatan Kaya, şunları söyledi:
"Madenin üç katı büyütülmesi için son kapasite artış talebine, ekoloji hareketlerinin itirazlarına rağmen ÇED olumlu kararı, dönemin Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum döneminde verildi. İliç’teki katliama yol açan kararın sorumlusu Murat Kurum ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ile ödüllendirildi. Açılan davalara, savurulan tüm tehditlere rağmen vazgeçilmeyen mücadele 9 işçiyi kurtarmaya yetmedi. Zehirli kimyasallar içeren milyonlarca ton atığın çökmesi sonucu işçi konteynerleri göçük altında kaldı. Kaç canın göçük altında olduğunu, ne kadar alanın zehirlendiğini bilmiyoruz."
'FIRAT HAVZASI TEHDİT ALTINDA'
Siyanür ve toksik kimyasallarla dikkat çeken Kaya, "Koca bir Fırat Havzası ve Fırat’ın ulaştığı tüm uluslararası sular tehdit altında. Bu süreçte buharlaşarak havaya karışan hidrojen siyanür kitlesel ölümlere sebep olacaktır. Şimdiye kadar yalan beyanlarla ÇED raporları hazırlatan şirket ya da bu raporlara rant ortaklığı sebebiyle göz yuman siyasi iktidar bu sorulara doğru yanıtları verecek midir?" dedi
'BAĞIMSIZ GÖZLEMCİLERİN DENETİMİNE AÇILSIN'
Yaşananın ekokırım olduğunu, insana ve doğaya karşı kasti olarak suç işlendiğini vurgulayan Kaya, "Çöpler altın madeni ve Anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Suça ortak olan tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurtdışı yasağı getirilmelidir. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır. Göçüğün bulunduğu ekokırım alanı bağımsız gözlemcilerin denetimine açılmalıdır. Delillerin karartılması engellenmelidir. Süreç kamuoyuna açık biçimde yürütülmelidir. İnceleme heyetlerimizle suç mahallinde olacak ve bu süreci yakından takip ederek sorumlularının kanun önünde hesap vermelerini sağlayacağız. Ülke genelinde eylemlerimizle bu suçu unutturmayacağız" diye konuştu.
İliç'te siyanürlü altın madeninde felaket böyle gelmiş: Göçükten önce çatlaklar oluşmuş
Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali hatırlatıldı: 'Bugün İliç yarın Akkuyu felaketi olmasın'
Enerji Bakanı: İliç’te heyelan tehlikesi devam ediyor
İliç'te toprak altındaki dokuz işçiye üç gündür ulaşılamadı
TBB Başkanı Sağkan: İliç'te göz göre göre gelen olaya biz kaza diyemeyiz
İliç faciasıyla nedeniyle eleştirilen Kurum: Algı operasyonu