Manisa'da JES’lerden sonra taş ocağı tehdidi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, JES'lere karşı mücadele veren Manisa’nın Salihli ilçesine bu kez patlatmalı kuvars taş ocağı açılması için izin verdi. Salihli Çevre Derneği, bakanlığın iznini yargıya taşıyamaya hazırlanıyor.

Manisa'da JES’lerden sonra taş ocağı tehdidi

İZMİR - Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’ndaki Manisa'nın Salihli ilçesi en değerli üzüm türlerine ev sahipliği yapıyor. JES'lere karşı mücadele eden Salihli, bu kez kuvars ocağı tehdidi altında.

'ÇED GEREKLİ DEĞİL' KARARI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ayar Kardeşler Madencilik Şirketinin yaptığı başvuruyu değerlendirerek karara bağladı. Bakanlık proje için 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi. Kararla şirket, Salihli’nin Karapınar Mahallesi’nde kuvars taş ocağı açabilecek. Bin 187 hektarlık ruhsat sahasının 23.5 hektarlık kısmında kuvars ocağı işletecek. Projeye, 8 milyon 450 bin TL bütçe ayıran şirket, yılda 80 bin ton hammadde çıkarabilecek.

BARAJ HAVZASINDA

Ruhsat sahası 1/100 bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planında, 'tarım arazisi', 'orman alanı' ve 'içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alanı sınırı' içerisinde kalıyor. Ayrıca açılması planlanan taş ocağının yakınlarında tarım arazileri ve üzüm bağları da bulunuyor. Ruhsat sahasının bir kısmı ise Gördes Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı'nda yer alıyor.

YILDA 20 KEZ PATLATMA YAPILACAK

Hammadde ise yılda 20 kez gerçekleştirilecek patlatma ile çıkarılacak. Proje tanıtım dosyasına göre ocağın ömrü 42 yıl olacak. Ocağın faaliyete geçmesi durumunda saatte 16.29 kilogram, günde ise 130.32 kilogram toz havaya karışacak.

SALİHLİ ÇEVRE DERNEĞİ YARGIYA TAŞIYACAK

Salihli Çevre Derneği, ÇED kararını yargıya taşımaya hazırlanıyor. Artı Gerçek’e konuşan Salihli Çevre Derneği Başkanı ve ziraat mühendisi Erdem Durmaz taş ocağının hem tarım alanlarına hem de insan sağlığına olası etkilerine dikkat çekti.

'İNSAN SAĞLIĞINA, TARIMA VE SU KAYNAKLARINA OLUMSUZ ETKİ YAPACAK'

Ocağa açılmaması için mücadele vereceklerini vurgulayan Durmaz, "Dünyaca ünlü, bereketli Gediz Ova’mıza yapılan kötülükler her geçen gün artarak devam ediyor. Ağır metaller içeren jeotermal santrallere karşı mücadele verdiğimiz bugünlerde bir de insan sağlığına, verimli topraklarımızdaki bağlarımıza, meyve ağaçlarımıza, yeraltı su kaynaklarımıza olumsuz etki edecek, patlatma yöntemiyle çıkaracak oldukları kuvars madeni çalışmalarına başlıyorlar" dedi.

'AKCİĞER HASTALIKLARINA YOL AÇACAK'

Kuvars ocağından yayılacak tozların başta akciğer hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa yol açacağını dile getiren Durmaz, şunları söyledi:
"Madenin yerleşim yerine yakın olmasından dolayı geleceğimiz olan çocuklarımız açısından olumsuz etkileri tartışılmalıdır. Ekolojik sistemde 1’inci sınıf tarım arazilerinde özellikle üzümün başkenti olan Salihli’de büyük kalite kaybına, kalıntı problemlerine yol açacaktır. Ekolojik sistemimizi bozacaktır. İşleme anında çıkacak tozun yeraltı ve yer üstü sulara karışması insan ve hayvan sağlığını çok olumsuz etkileyecektir. Bu bağlamda çevre katliamı yapan kurum ve kuruluşlara nasıl mücadele veriyorsak çevreye duyarlı dostlarımızla bu maden sahasına da karşı mücadelemiz hem hukuk hem de dayanışma ile devam edecektir." (Artı Gerçek)