Okluk Koyu’ndan sonra sıra Alavara’da: Sit derecesi düşürüldü, yapılaşmanın önü açıldı

Okluk Koyu’ndan sonra sıra Alavara’da: Sit derecesi düşürüldü, yapılaşmanın önü açıldı
Muğla’da Okluk Koyu gibi sit derecesi düşürülen Alavara Koyu’nda madencilik faaliyetine ve bungalov tipi yapıların yapılmasına onay verildi.

Rıfat DOĞAN 


ARTI GERÇEK - Muğla’nın Datça İlçesi’ne bağlı Emecik Mahallesi olarak geçen diğer ismiyle Alavara Koyu adı verilen alanın sit derecesi düşürüldü. Karar doğrultusunda turizm tesis alanlarına izin verildi. 

"Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10 Şubat tarihinde alınan karara göre Alavara Koyu’nun sit derecesi "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve ‘‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’’ olarak değiştirildi. 

DATÇA’NIN GÜZELLİĞİNE MADENCİLİK TEHDİDİNİN ÖNÜ AÇILMIŞ OLDU 

Karar Resmi Gazete’de yer aldı. 7 Aralık 2019 tarihli ilke kararında yapılan değişiklikle "Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak anılan alanlarda turizm tesis yapılarına, kamping kapsamında bungalov gibi yapılar inşa edilebiliyor. Aynı değişiklikle ‘‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’’nda da madencilik faaliyeti yapılabiliyor.

İlke kararındaki söz konusu değişikliklerle birlikte Alavara’ya bungalov tipi yapıların yapılmasının ve madancilik faaliyetinin önü açılmış oldu. Bu karar ilk değil, daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan için Gökova’nın Okluk Koyu’nda yapılan "yazlık saray" için sit derecesi düşürülerek bölge yapılaşmaya açılmış, benzer kararlar Kelebekler Vadisi, Küdür, Ortaca-Sığlıca için de alınmış, tepkiler üzerine bu kararlardan vazgeçilmişti.  

MUÇEP: YAPILAŞMAYA FIRSAT SAĞLANMIŞ OLDU

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) "Üç senedir gündemde olan yeni sit alanı kategorilerine göre Datça Yarımadası’yla ilgili ilk karar, korona karantinası için evlerimize kapanmamızın hemen öncesinde yayınlandı. Kuzey yakasının doğal sürekliliği açısından çok önemli olan Alavara bölgesinin sit derecesi "Sürdürülebilir Koruma Alanı"na dönüştürülerek yapılaşmaya fırsat sağlandı. Yarımadanın Hassas Koruma Zonu’nun tam kalbinde yapılan bu değişiklik, bütün alana doğru yayılacak bir zarara sebep olacağı gibi ana kara bağlantısını da kesecek" ifadelerini kullandı. 

Platform açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: 

"Datça Yarımadası’nın doğasına gerçekten büyük bir kötülük yapmak için hedef seçmek isteseniz, Alavara’dan daha iyisi olamazdı. Bilimsel herhangi bir açıklamaya sığmayacak bu değişikliğin yeniden değerlendirilmesi ve bölgede yapılaşmaya sebep olacak Sürdürülebilir Kullanım Koruma Alanı önerisinin, Nitelikli Koruma Alanına dönüştürülmesi gerekmektedir.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI: ALAVARA’YA KIYMAYIN

25 Ocak tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilke kararında nitelikli doğal koruma alanlarında kamping alanları ve bungalov gibi kararlar yokken 7 Aralık 2019 tarihinde yapılan değişiklikle bu iki değişiklik de karara eklenmiş oldu. 7 Aralık’taki ilke kararları değişikliğinde sürdürülebilir doğal koruma alanında madencilik faaliyetlerinin yapılabileceği ibaresi de eklenmiş oldu."

Platform change.org sitesinde "Alavara Koyu, Datça Yarımadası'nın Kalbidir. Alavara'ya Kıymayın…Datça'ya Dokunmayın!" başlığıyla bir imza kampanyası başlattı. 
 

Öne Çıkanlar