Sabancı’nın RES projesi yeniden bakanlığın masasında: 25 bin ağaç kesilecek

Sabancı’nın RES projesi yeniden bakanlığın masasında: 25 bin ağaç kesilecek
Mahkemenin iptal kararına rağmen Sabancı Holding’in rüzgar enerjisi santrali projesi yeniden Çevre Bakanlığı’nın masasında. Şirketin yeni başvurusunda türbin sayısı azalmazken sadece kapasitesi düşürüldü. Projeye hayata geçerse 25 bin ağaç kesilecek.

İZMİR - Aydın 2. İdare Mahkemesi'nin 'ÇED olumlu' kararını iptal ettiği Sabancı Holding’in rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeninden masaya yatıracak. EnerjiSa şirketinin başvurusu üzerine bakanlık projeyi yeniden değerlendirecek. 14 Haziran'da toplanacak Bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu projeyi ele alacak.

TÜRBİN KAPASİTESİ DÜŞÜRÜLDÜ

Şirketin ikinci başvurunda türbin sayısı ve koordinat bilgisinde değişiklik olmadı. Sadece türbin modelinde revizyona gidildi. Yeni projeye göre her biri 5.5 MWm/3 MWe olan, ünite güçleri 4.2 MWm/4.2 MWe olacak şekilde değiştirilirken 121 metre kule ve 158 metre rotor çapı kullanılan türbinler; 96 metre kule ve 138 metre rotor çapı olan türbinlerle değiştirildi.

MUHTARLAR YARGIYA TAŞIMIŞTI

EnerjiSa Üretim Şirketi’nin Hacıhıdırlar RES projesi ile ilgili 'ÇED olumlu' kararı dört köy muhtarı tarafından yargıya taşınmış ve Aydın 2. İdare Mahkemesi ÇED olumlu kararını iptal etmişti.

BİLİRKİŞİDEN TARIM ARAZİSİ VE ORMAN VURGUSU

Bilirkişi raporunda, projenin ÇED raporunda arazi kullanımı açısından uyumsuzluklar olduğuna, tarım arazilerinin küçük ve parçalı şekillerde orman arazisi çevresinde bulunduğuna, bu tarım arazilerinde RES türbinleri yapılmasının tarım arazilerinin azalmasına neden olacağına dikkat çekilmişti. Raporda, ağaç kesimlerinin orman ekosistemine olası etkilerinin göz ardı edildiği, rüzgâr ve su erozyonu riski için tedbir alınmadığı, ağaç kesimi ve yol yapımı faaliyetleri sonucu oluşacak habitat kaybı, habitat parçalanması ve bariyer etkisinin hayvanları nasıl etkileyeceğinin kümülatif olarak değerlendirilmediği belirtilmişti.

2O ENDEMİK BİTKİ TÜRÜNÜN YAŞAM ALANI

Aydın’ın Karacusu ilçesi ile Denizli’nin Sarayköy ilçesine dikilecek 15 türbinlik Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali için şirket 206 milyon 250 bin TL bütçe ayırdı. Santralda yıllık 180 milyon kWh elektrik üretebilecek. Türbinler en yakın konuta 200 metre mesafede. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre RES projesi Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda tarım ve orman sahaları içerisinde yer alıyor. Türbinlerin aynı zamanda Önemli Doğa Alanı alanı içerisinde yer aldığı da belirtilmiş. Proje sahasında 20 farklı endemik bitki tespit edilmişti. Bu proje için 25 binin üzerinde ağaç kesilecek. Projenin halkın katılımı toplantıları halkın protestoları nedeniyle yapılamamıştı.

Öne Çıkanlar