Spil Dağı'na komşu taş ocağı yolda: 'Arıların evine dinamit'
Bakanlık, Spil Dağı’na 2 kilometre mesafedeki Kemalpaşa’da orman alanına kalker ocağı açılması için süreci başlattı. Arıcılık yapılan bölgede tepki var: "Bu bölgede dinamit patlayacak, kamyon geçecekse balcılar ne yapacak?"
İZMİR - İzmir’in Kemalpaşa ilçesi kırsalında açılmak istenen taş ocakları ile ilgili peş peşe çevresel etki değerlendirme süreçleri başlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Spil Dağı’na 2 kilometre mesafede bulunan bölgede ormanlık alanda kalker ocağı açılması için ilk onayı verdi.
Yakın zamanda OkkaGrup’un bünyesindeki şirketin başvurusu üzerine ÇED süreci başlatan Bakanlık, Ankara merkezli Dağıstan Maden Agrega Şirketi’nin ikinci başvurusu için ÇED sürecinin işletildiğini açıkladı. İlçenin Sütçüler Mahallesi kırsalındaki ruhsat sahasına talip olan şirket, ikinci başvurusunu ise Beşpınar Mahallesi kırsalındaki ruhsat sahası için yaptı. Şirket, 55.53 hektarlık ÇED alanında yılda 2 milyon kapasiteli kalker ocağı işletmeyi planlıyor. Proje ömrünün 113 yıl olması dikkat çekiyor.
BAL FESTİVALİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
İzmir-Manisa 100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman arazisinde kalan ÇED sahası, aynı zamanda arıcılık faaliyetine de ev sahipliği yapıyor. Kemalpaşa’da her yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kemalpaşa Belediyesi tarafından bal festivali düzenleniyor.
Spil Dağı Milli Parkı’na 1900 metre uzaklıkta yer alan ocak alanı, İzmir 31.Grup Doğal Sit Alanı'na 220 metre mesafesinde bulunduğu gibi, aynı zamanda devlet avlağı alanında da kalıyor. Ocak alanının etrafında ise ekili kiraz tarlaları bulunuyor. En yakın konut da, 360 metre mesafede.
Proje tanıtım dosyasına göreyse, ocak alanındaki hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılacak.
‘KÖYÜMÜ ÇAKALLARA FEDA ETTİRMEM’
Artı Gerçek’e konuşan Kemalpaşa Beşpınar Mahallesi Muhtarı Rahmi Yılmaz "Beyhude bir çaba. Hiç şansı yok. Benim cesedimi çiğnemesi lazım. Ben canımı feda etmeye hazırım. Burada kazanacakları parayı yedirmem, köylüleri de öyle çakallara feda etmem" dedi.
'TONLARCA ÇAM BALI ÇIKIYOR, BALCILAR NE YAPACAK?
Yılmaz, "Bölgede 8 bin kovan var. Muğla tarafında yanan arılar şu anda bu bölgede. Bu bölgede hem köylülerin hem de dışarıdan üreticilerin de balı bulunuyor. Balımız birinci sınıf meşhurdur. Burada tonlarca çam balı çıkıyor. Bu bölgede dinamit patlayacak, kamyon geçecekse balcılar ne yapacak" tepkisini gösterdi.
ŞİRKET İŞ CİNAYETLERİ İLE ANILIYOR
Proje başvurusu yapan şirket ise iki işçinin öldüğü bir iş cinayeti ile hatırlanıyor. Antalya Döşemealtı’nda Dağıstan Maden Şirketi’ne ait kum ve çakıl ocağında, 12 Şubat 2009 tarihinde çalışan operatörler 28 yaşındaki Sami Demirtaş ve 27 yaşındaki Mehmet Çevik iş makineleriyle tonlarca ağırlıktaki göçüğün altında kalmıştı. Demirtaş'ın cesedine 15 Şubat'ta ulaşılırken, Çevik'in cesedi ise 12 gün sonra kayaların altından çıkarılmıştı.
Açılan dava sonucu Antalya 3´üncü Ağır Ceza Mahkemesi, taş ocağı sahibi Hasan Dağıstan ile maden mühendisi Mehmet Kovan'ı ‘tedbirsizlikve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak’ suçundan 1'er yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırmıştı.