Trakya'nın akciğerlerine hançer: Binlerce ağaç kesilecek
Artı Gerçek - Kırklareli‘nin Korfaz ilçesine bağlı Kula köyünde 18,2 hektarlık alanda altın ve gümüş madeni için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir Kararı’ verildi.
Müdürlüğün 3 Nisan'da duyurduğu kararda; "Kırklareli İli, Kofçaz İlçesi, Kula Köyü Mevkiinde S:86850 ruhsat no.lu sahanın 18,2 hektarlık bölümünde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan ‘S:86850 Ruhsat No.lu Altın-Gümüş Madeni (Ocaktan Alınacak Malzeme Miktarı: 310.481 ton/ yıl (123.750 ton/yıl Cevher + 186.731 ton/yıl Ekonomik Olmayan Kayaç/ Pasa)’ projesine İl Müdürlüğü’müzce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı‘ verilmiştir" denildi.
BİNLERCE AĞAÇ KESİLECEK
Bölgedeki ekosistemin tahrip edilmesi ve binlerce ağacın kesilmesinin öngörüldüğü proje kapsamında şirketin izin aldığı alanın büyüklüğü, ÇED raporuna gerek duyulmaması için (25 hektar ve üzeri için ÇED raporu gerekli tutuluyor) 18,2 hektarla sınırlı tutulmuş durumda. Projede bir yılda 310 bin 481 ton malzeme çıkartılması planlanıyor. Bunun 123 bin 750 tonunun cevher olması beklenirken 186 bin 731 tonunun ise atık, yani pasa olacağı belirtiliyor.
'BÖLGE RANTIN VE TALANIN ODAĞI OLDU'
Kırklareli İl Genel Meclis Üyesi Yeşim Girgin, "Bizler bu projeye il genel olarak şikayetçi olduk, sonlarına kadar yanlarında olacağız bölge halkının. Kırklareli bölgesi bu konuda zaten tehlikeliydi. Rantın, talanın odağı oldu son yıllarda. Engellemek için mücadele ediyoruz. Bakanlık ÇED gerekli diyor ama valilik gerekli değildir diyor, çok ilginç. Öyle bir noktaya geldik ki, artık köylere hizmeti bıraktık, bunların peşinde koşuyoruz" diye konuştu.
Sanko Holding’in JES projeleri: Halk ÇED toplantısını yaptırmadı
Kozak Yaylası'na yapılmak istenen taş ocağı protesto edildi: Halk, ÇED toplantısını yaptırmadı
Bakanlıktan yeni ÇED kararları: Güllük, Ege’nin, Akdeniz’in çöplüğü olmasın