Zeytinliklere JES ısrarı: Dördüncü kez ÇED süreci başlatıldı

Zeytinliklere JES ısrarı: Dördüncü kez ÇED süreci başlatıldı
İzmir-Aydın sınırında zeytinliklerin yanı başında jeotermal enerji santrali (JES) kurmak isteyen Rama Enerji Şirketi dördüncü kez Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

İZMİR - İzmir'de Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri, İzmir-Aydın sınırındaki bölgede JES kurmak için bir kez daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çaldı. İlk iki başvurusu mahkemeden, üçüncü başvurusu ise bakanlıktan dönen şirket JES koordinat değişikliklerine gitti ve bir kez daha ÇED başvurusunda bulundu.

TARIM VE ORMAN ALANI

Bakanlığın dördüncü kez başlattığı ÇED sürecine göre şirket, İzmir’in Selçuk ve Aydın’ın Germencik ilçesinde altı ÇED alanında dokuz sondaj kuyusu açmayı planlıyor. ÇED sahası, orman ve tarım alanları bölgesinde kalıyor. Sondaj noktaları aynı zamanda Büyük Menderes Nehri Havzası içerisinde yer alıyor.

whatsapp-image-2024-09-19-at-11-17-21-1.jpeg

ZEYTİNLİKLER RİSK ALTINDA

Şirket, proje tanıtım dosyasında ÇED sahalarının etrafında zeytinlik olduğunu inkar etse Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’na göre sondaj noktalarının çevresinde zeytinlikler ve ayrıca incir ile mandalina bahçeleri yer alıyor. Sondaj noktaları en yakın koya 585 metre mesafede.

HALK PROJEYİ İSTEMİYOR

Havutçulu Köyü’nün eski muhtarı, çiftçi Remzi Eryılmaz ana geçim kaynaklarından birinin zeytinlikler olduğunu ifade ederek “İlk başvuru yapıldığında bilgimiz yoktu. Çevre ilçelerdeki örnekleri inceledik. O bölgenin halkıyla birebir görüştüğümüzde zeytin ve incir ağaçlarını kuruttuğunu, yeraltı sularını ve havayı zehirlediğini anlattılar. Biz de buna belediyemiz ve çevre dernekleriyle karşı çıktı. ÇED toplantılarını yaptırmadık, eylem yaptık. Mahkemeye taşıdık ve iptal ettirdik. Şimdi de köylü olarak yine konuşacağız ve karar vereceğiz. Gerekirse yine müdahele ederiz” dedi.

İKİ KEZ YARGIDAN, BİR KEZ BAKANLIKTAN DÖNDÜ

Rama Enerji Şirketi ilk olarak 2020'de dört adet sondaj için başvuru yapmış ve ‘ÇED olumlu’ kararı almıştı. İzmir 5. İdare Mahkemesi ise ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmiş, Danıştay da kararı onamıştı. Mahkeme, bilirkişi heyetinin projenin tarım arazilerine ve zeytinliklere zarar vereceği tespitini gerekçe göstermişti. Havutçulu Köyü’nde düzenlenmek istenen ÇED toplantısı yöre halkının ve yaşam savunucuların tepkisi nedeniyle yapılamamıştı. İkinci başvuru da mahkeme tarafından iptal etmişti. Şirket daha sonra sondaj noktalarında revizyona giderek bakanlığa üçüncü kez başvuruda bulunmuştu. Bakanlık, bu talebi reddetmişti.

Öne Çıkanlar