Zeytinliklerin ortasına JES hançeri: Bakanlık ÇED sürecini başlattı
İZMİR - Aydın’daki çiftçilerin ana geçim kaynakları arasında yer alan zeytincilik jeotermal elektrik santrallerinin tehdidi altında. Kentin birçok ilçesinde yer alan jeotermal enerji santralleri tarımı, yeraltı su kaynaklarını kirletmeye devam ediyor.
HEM ZEYTİNLİKLERE HEM İNSANLARA TEHDİT
Santrallerden toprak ve su kaynaklarına ağır metal salınımına, havaya ise buhar salınımına devam ediyor. Toprağa geçen ağır metaller insan sağlığını ve tarımı oldukça olumsuz etkilerken, buhar salınımı ise zeytinliklerin verimini düşürüyor.
BAKANLIK ÇED SÜRECİNİ BAŞLATTI
Bölgedeki JES’lere karşı çevre örgütleri, odalar ve çiftçilerin vermiş olduğu hukuki ve fiili mücadele sürerken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise yeni ÇED süreçleri başlatıyor.
Son olarak MB Holding bünyesindeki Menderes Geothermal Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin Köşk ilçesi sınırlarında hayata geçirmek istediği ‘Dora-5 (19,8 MWe) Jeotermal Enerji Santrali’ projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattığını duyurdu.
Proje tanıtım dosyasına göre şirket, Çarşı Mahallesi sınırlarındaki 25 bin 539 metrekare büyüklüğündeki alanda JES inşa etmeyi hedefliyor. 50 milyon TL değerindeki proje kapsamında 133 milyon 293 bin 600 kWh elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor.
Proje hayata geçerse en yakın konuta uzaklığı 300 metreye kadar inecek. Öte 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı üzerinde incelendiğinde, santral ve sondaj alanı “Tarım Arazisi” olarak işaretlenmiş alanlar içerisinde kalıyor.
ZEYTİNLİKLERLE ÇEVRİLİ
Tapu kayıtlarında ise santralin kurulacağı 3452 parsel tarım arazi ve zeytinlik olarak kayıtlı ancak parsel üzerindeki zeytinlikler kesilmiş. Yine parselin dört bir yanında zeytinlik olarak araziler bulunuyor.
AYDIN İL TARIM: SAKINCA BULUNMAMAKTADIR
Ayrıca Aydın Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün proje tanıtım dosyasında ‘sakınca bulunmamaktadır’ görüşü bulunuyor. Görüş yazısında “Proje dosyası üzerinde yapılan inceleme neticesinde söz konusu taşınmaz ile ilgili inşaat çalışmasına başlanmadan önce 5403 sayılı Kanun ile birlikte, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun ve 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında görüş alınacağının proje dosyasında taahhüt edilmesi kaydı ile ÇED sürecinin devamında sakınca bulunmamaktadır” ifadeleri yer alıyor.
33 JES VAR
Yüzde 59’u jeotermal kaynak arama ruhsat sahası olarak belirlenen Aydın’da Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre 33 JES bulunuyor. Şirketin ayrıca bölgede Dora-1, Dora-2, Dora-3A, Dora-3B ve Dora-4 JES isimli beş elektrik santrali işletmesi daha bulunuyor. (Artı Gerçek)
Manisa’da 14 bölgede daha JES ihalesi: 'Gediz’i JES şirketlerine teslim etmeyeceğiz'
JES şirketinin koordinat oyunu
Sanko Holding'in JES projesinde bilirkişi raporu: 'Kamu yararı yok'