1 Mayıs'ta dünya işçilerinin ortak hedefi: Artan hayat pahalılığı ve düşük ücretlere karşı mücadele

1 Mayıs'ta yüz binlerce insan şehirlerin meydanlarını doldurmaya devam ederken, dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler artan hayat pahalılığı ve düşük ücretlere karşı mücadele ediyor. Dünya genelinde grev ve direnişler devam ediyor.

1 Mayıs'ta dünya işçilerinin ortak hedefi: Artan hayat pahalılığı ve düşük ücretlere karşı mücadele

Artı Gerçek - 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı nedeniyle dünya genelinde yüz binlerce insan, sendikalar, siyasal partiler ve sivil toplum kuruluşları şehir meydanlarını doldurmaya devam ederken işçi ve emekçiler mücadeleden geri durmuyor. Başta İngiltere'de sektör tarihinin en büyük grevini gerçekleştirmekte olan hemşireler olmak üzere Hollanda ve Kanada gibi pek çok ülkede emekçiler hakları için mücadeleyi sürdürüyor.

İtalya'da aşırı sağcı Giorgia Meloni hükümetinin 1 Mayıs'ta kemer sıkma paketi ve esnek çalışmaya ilişkin yeni düzenleme duyurması sendikaların tepkisini çekti. Hollanda'da ise ülkenin en büyük sendikası FNV'nin çalışanları, enflasyonun altında zam teklif eden sendika yönetimine karşı greve gideceklerini açıkladı. Kanada'da da kamu sektöründe 155 bin işçinin katıldığı grev bugün kazanımla sonuçlandı.

İNGİLTERE'DE HEMŞİRELER TARİHİ GREVDE

İngiltere'de uzun zamandır artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında ücretlerini korumak için grev ve direnişlerini sürdüren kamu emekçileri ve sağlık sektörü çalışanları mücadelelerini sürdürüyor. Binlerce hemşire, dün ücret anlaşmazlığı nedeniyle 28 saatliğine greve gitti. Grev kapsamında ilk defa yoğun bakım ünitelerindeki hemşirelerin de iş bırakması dikkat çekti. Yüzde 10.1 oranında yıllık enflasyon altında olan ülkede sağlık çalışanları hükümetin daha önce yaptığı yüzde beş zam ve bir defaya mahsus 1655 sterlinlik (yaklaşık 10 bin 480 Türk Lirası) ödeme teklifini reddetmişti. Hemşireler daha önce bu yıl içinde iki kez daha greve gitmişti.

İTALYA'DA AŞIRI SAĞCI HÜKÜMETTEN 'ESNEK ÇALIŞMA' PAKETİ

İtalya'da aşırı sağcı Giorgia Meloni hükümeti, kemer sıkma politikaları ve güvencesiz çalışmaya dönük yeni bir paket açıklamaya hazırlanıyor. İddiaya göre hükümet paketle, şirketlerin 12 ilâ 24 ay arasında süreli iş sözleşmesiyle işçi çalıştırılabilmesini ve 2019'da uygulamaya konan 'vatandaşlık maaşı' ödemelerinde kesintiye gitmeyi hedefliyor. Muhalefetteki Demokrat Parti'nin lideri Elly Schlein Pazartesi günü La Stampa gazetesine verdiği demeçte, önerilen önlemlerin işçileri esnek çalışmaya "mahkum edeceğini" söyledi.

İşgücü piyasasını esnetmeye yönelik pakete tepki gösteren Ana İtalyan sendikası CGIL başkanı Maurizio Landini Pazar günü yaptığı açıklamada, 1 Mayıs Uluslararası İşçi Günü'nde önlemlerin onaylanmasının "kibirli bir hareket" olduğunu söyledi. Başbakan Giorgia Meloni ise Landini'ye "1 Mayıs'ta çalışan birçok insan var" yanıtını verdi.

Reformla birlikte, 18-59 yaş grubundaki yoksullara yönelik sübvansiyonlar, aile başına mevcut ortalama 550 eurodan ayda 350 euroya düşürülecek, en fazla 12 ay ile sınırlı ve iş eğitimine katılıma tabi olacak.

HOLLANDA'DA SENDİKA ÇALIŞANLARI SENDİKAYA KARŞI MÜCADELEDE

Hollanda'da ise ülkenin en büyük işçi sendikası FNV'nin çalışanları bugün ücretlerine zam talebiyle greve gideceklerini duyurdu. İşçiler daha önce sendika yönetimine 1 Mayıs'a kadar süre tanıdıklarını ve sürenin dolmasıyla yarın taleplerinin karşılanması için greve gideceklerini açıkladı. FNV işçi temsilcisi Judith Westhoek, "FNV personelinin, adil bir ücret zammı için sözleşme imzalama hakkı vardır"

FNV, çalışanlarına bu yıl yüzde 3 ilâ yüzde 7'lik bir ücret artışı, gelecek yıl ise yüzde 5'lik bir zam ve 2025'ten itibaren maksimum yüzde 5'lik otomatik artış teklif etmişti.

Sendika çalışanları ise, geçen yıl Hollanda'da yüzde 10'a yükselen, gelecek yıl da yüzde 3 civarında seyretmesi beklenen enflasyonun üzerinde zam talep ediyor.

KANADA'DA KAMU İŞÇİLERİ GREVİ KAZANIMLA SONUÇLANDI

Kanada'da kamuda yetkili sendikaların üst kuruluşu olan Kanada Kamu Hizmetleri Birliği (PSAC) üyesi 155 binden fazla federal kamu görevlisi federal hükümet ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine 19 Nisan'da greve gitmişti. PSAC, bugün yaptığı açıklamayla ülkede vergi dairelerinden, pasaport ve göçmen bürolarına kadar kamu sektörünü neredeyse tamamen durduran grevinin sona erdiğini duyurdu. Açıklamada, 155 binden fazla işçiyi temsilen yeni bir ücret sözleşmesi için anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

2021'den bu yana toplu iş sözleşmesi için pazarlık yapan PSAC sendikası, geçen ay ender görülen geniş kapsamlı grev çağrısı yaparak hükümet üzerindeki baskıyı artırmıştı.

ABD'DE YAZARLAR BİRLİĞİ 15 YIL SONRA İLK DEFA GREVE GİDEBİLİR

Dünyaca ünlü yapım şirketleri Walt Disney ve Netflix gibi şirketlerde örgütlü Amerikan Yazarlar Birliği (AYB) ücret görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması hâlinde yarın greve gideceğini açıkladı. Yazarlar Birliği, endüstrinin pandemi döneminde yaşadığı büyümeyi çalışanların ücretlerine ve çalışma koşullarına yansıtması gerektiğini savunuyor. Metin ve senaryo yazarlarının insanlık dışı koşullarda ve ücretlerle çalıştırıldığını vurgulayan sendika greve gitmesi hâlinde 15 yıl sonra ilk defa iş bırakmış olacak.

Son AYB grevi 2007'de yaşanmış ve 100 gün sürmüştü. 2008'de yaşanan ekonomik krizin hemen öncesinde başlayan grevin endüstriye maliyeti 2 milyar 100 milyon doları (Yaklaşık 40 milyar 200 milyon Türk Lirası) bulmuştu. (DIŞ HABERLER)