Dünyadan 1 Mayıs manzaraları
1 Mayıs İşçi Bayramı dünyadaki çok sayıda ülkede eylem ve mitinglerle kutlanıyor. Fransa'da emeklilik düzenlemesine karşı eylemler sürerken, Güney Kore'den Almanya'ya kadar işçiler daha fazla maaş ve daha az çalışma saati taleplerini dile getirdi.
Artı Gerçek - 1 Mayıs İşçi Bayramı dünyanın çok sayıda ülkesinde kutlanıyor. Dünyanın dört bir yanındaki işçiler ve aktivistler, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı daha yüksek maaşlar, azaltılmış çalışma saatleri ve diğer daha iyi çalışma koşulları için çağrıda bulundukları mitinglerle kutluyor.
FRANSA
Fransa'da emeklilik yaşının 2 yıl uzatılmasını içeren düzenlemesine karşı çıkanlar, ülke çapında 1 Mayıs'ta gösteriler düzenliyor. Fransa'nın büyük sendikalarının çağrısıyla, başkent Paris başta olmak üzere, Nantes, Strazburg, Marsilya, Toulouse, Vannes, Rouen ve Rennes dahil birçok kentte düzenleme karşıtı kitlesel eylemlerin 13'üncüsü başladı.
The revolution is happening in your neighborhood.
— ☭ᴅᴀᴠɪᴅ ᴛʜᴇ ᴇxᴍᴏ ᴄᴏᴍᴍᴜɴɪꜱᴛ????️????????️⚧️ (@SLCSocialist) May 1, 2023
Happy May Day from France pic.twitter.com/EoRa2EoMXr
Ülke genelinde 1 milyondan fazla kişinin katılması beklenen gösterilerde güvenliği sağlamak için 5 bini Paris'te olmak üzere toplamda 12 bin polis görev yapıyor. Paris ve çevresinde toplu taşımadan sorumlu kurum RATP, gösteriler nedeniyle birçok tren ve metro istasyonunu kapattı. Ayrıca grev ve gösterilerden kaynaklı hava yolu ulaşımında yüzde 25-33 civarında aksama yaşanması bekleniyor.
Paris'te Fransız Demokratik Emek Konfederasyonu (CFDT) Genel Sekreteri Laurent Berger, CFDT üyesi Marylise Leon, Fransız CGT işçi sendikası lideri Sophie Binet ve Federation Syndicale Unitaire (FSU) Genel Sekreteri Benoit Teste, geleneksel 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı.
Ülkenin en büyük sendikalarından CGT Genel Sekreteri Sophie Binet hükümete, gösterilerde polisi kışkırtmama çağrısı yaptı. Önceki birçok gösteride de aşırı sağcıların ve sivil giyimli polislerin göstericilere karışarak provokatif eylemlerde bulunduğu iddia edilmişti.
Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, Fransız BFMTV'ye yaptığı açıklamada, CGT temsilcilerine hükümetle görüşmelere başlaması için gelecek günlerde davetiye göndereceklerini söyledi. Nantes kentinde de binlerce kişi de geleneksel 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. Nantes kentinde bazı gruplarla polis arasında çatışmalar da yaşandı. Eylemciler polisin göz yaşartıcı gazla müdahalesine karşı kendilerini şemsiyelerle savundu.
Fransa'da Bordo İdare Mahkemesi ise polislerin gösterilerde drone kullanmasına yönelik yapılan itirazı reddetti.İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, emniyet müdürlerine, polisin gösterilerde istihbarat toplamak için drone kullanması talimatını göndermişti. Eylmcilerin dronelara karşı eyleme siyah şemsiyeler getirmesi dikkat çekti. Fransa'da hükümetin, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine, 16 Mart'ta kitlesel gösteriler başlamıştı.
ALMANYA
Almanya'da ise Başbakan Olaf Scholz, Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) organize ettiği Koblenz kentindeki mitinge katıldı. Başbakan Scholz, ekonomik olarak özel bir durumda bulunduklarını belirterek, Almanya'da uzun yıllar, belki de on yıldan fazla bir süre boyunca işsizlikle mücadele etmek zorunda kalınmayacağını kaydetti. Gelecekte şirketlerin yeterli kalifiye eleman bulmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Scholz, "Bazıları işçi eksikliğinin geleceğin büyük bir sorunu olduğunu söylüyor. Endişe duyanlara buna karşı ne yapılabileceğine ilişkin reçetelerimiz olduğunu söylemek istiyorum" dedi. Alman Haber Ajansı'nın haberine göre, etkinliğe katılan bazı kişilerin Scholz'u yuhaladığı ve ıslıkladığı ifade edildi.
DGB’nin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ndeki merkezi kutlaması Köln kentinde yapılırken diğer eyaletlerde de etkinlikler düzenledi. Başkent Berlin'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde "Kesintisiz dayanışma" sloganıyla bir yürüyüş düzenlendi. Alman Haber Ajansı DPA'nın haberinde, Stuttgart kentinde düzenlenen bir gösteride aşırı sol grupların sis bombası attığı, polisin de göstericilere karşı biber gazı ve cop kullandığı kaydedildi.
Başkent Berlin'de 30 Nisan'da feminist ve queer gruplar "Geceyi Geri Al" adlı bir eylem yaptı. Kadınlar ve LGBTİ+ topluluğuna yönelik şiddetin protesto edildiği eyleme binlerce kişi katıldı. Bazı eylemcilerle polis arasında çatışmalar yaşandı, gözaltılar oldu.
YUNANİSTAN
Yunanistan'da federasyonlar, sendikalar ve işçiler İşçi Bayramı'nı kutlamak için Atina'da düzenlenen iki büyük grev mitingine katıldı. İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Memur Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY), Mücadeleci İşçi Cephesinin (PAME) çağrısıyla binlerce kişi 1 Mayıs'ı kutlamak üzere başkent Atina'nın merkezinde bir araya geldi.
Sabahın erken saatlerinde şehir merkezinin farklı noktalarında buluşan işçi, memur, emekli ve öğrenciler Sintagma Meydanı'ndaki parlamento binasına doğru yürüdü. Eyleme katılan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) lideri Dimitris Kuçumbas ve Değişim Hareketi (KINAL) lideri Nikos Andrulakis ise son yıllarda ülkede baş gösteren hayat pahalılığına dikkati çekti. Eylemde Aziz Nesin'e ait "Çok Konuşma" isimli şiir Yunanca çevirisiyle okundu.
Emeklilik düzenlemesine karşı ülke çapında gösterilerin yapıldığı Fransa'dan gelen sendikacıların Atina'daki eyleme katılması da dikkat çekti. Başkentte, 1 Mayıs kapsamında metro ve tramvay çalışanları 24 saatlik greve giderken, otobüs çalışanları gün içerisinde belli saatlerde iş bırakma eylemi yaptı. Deniz yolları çalışanlarının düzenlediği 24 saatlik grev nedeniyle de gemiler limanlarda demirli kaldı. Başta, Selanik, Girit ve Patra olmak üzere ülkenin birçok kentinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle bir araya gelen eylemciler işçi haklarına ilişkin taleplerini dile getirdi.
Mitinglere aralarında PASOK lideri Nikos Androulakis, KKE Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas, eski başbakan Yorgo Papandreu ve eski maliye bakanı Euclid Tsakalotos'un da bulunduğu çok sayıda siyasetçi de katıldı.
İSPANYA
İspanya'da da ülke genelinde düzenlenen gösterilerde işçiler bu yıl "maaş artışı" talebiyle yürüdü. Ülkenin iki büyük işçi sendikası, Çalışanlar Genel Birliği (UGT) ve İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (CCOO) organizasyonuyla 73 kentte düzenlenen 1 Mayıs gösterilerinde "fiyatların indirilmesi, maaş artışı ve karın paylaşılması" sloganı öne çıkarıldı.
1 Mayıs dolayısıyla hazırlanan manifestoda, "Enflasyona eşdeğer parametrelerde büyüyen, satın alma gücünü garanti eden makul ücretlere ihtiyacımız var. Bunun için ücret garantisi maddesi şarttır." denildi. Geçmiş yıllara nazaran toplumsal ve siyasi etkisini yitiren ve kutlama şeklini alan 1 Mayıs gösterilerine sol koalisyon hükümetinden de 6 bakan katılarak, işçilere destek verdi.
Madrid'deki gösteriye katılan UGT ve CCOO liderleri de maaş artışı talebiyle yaklaşık 1 yıldır yürütülen ve herhangi bir olumlu sonuç alınamayan İspanya İşverenler Örgütleri Konfederasyonu (CEO) ile yapılan müzakereleri hatırlatarak, "Ya maaşların artırılması konusunda bir anlaşma olacak ya da Avrupa'nın birçok ülkesinde olduğu gibi işçiler meydanlara inerek, genel greve gidecek." uyarısında bulundu. İspanya'da son açıklanan resmi verilere göre, Mart 2023 itibarıyla ülkede yüzde 13,27'lik oranla 3 milyon 127 bin 999 işsiz bulunuyor.
LÜBNAN
Lübnan'da yüzlerce Komünist Parti ve ticaret sendikası üyesi ayrıca bir grup göçmen ev işçisi, 1 Mayıs'ta Beyrut şehir merkezinde yürüdü.
Eylemciler "Mültecilerin zorla sınır dışı edilmesi suçtur" ve " Düşmanınızı tanıyın. Mülteciler düşmanınız değil" yazılı pankartlar taşıdı. Ülke, felç edici bir ekonomik krizin ve sarmal bir biçimde yükselen enflasyonun sancıları içinde. Nüfusun yaklaşık dörtte üçü yoksulluk içinde yaşıyor.
JAPONYA
Başkent Tokyo'da ise cumartesi günü binlerce işçi sendikası üyesi, muhalif milletvekili ve akademisyen, yaşamları hala pandeminin zararlarından kurtulmaya çalışırken artan maliyetlerin etkisini dengelemek için ücret artışları talep ederek Yoyogi parkında toplandı. Sendika liderleri, hükümetin maaş artışlarına yönelik önlemlerinin artan fiyatların gerisinde kaldığını söyledi Başbakan Fumio Kişida'nın savunma bütçesini ikiye katlama planını eleştirdiler ve paranın refah, sosyal güvenlik ve insanların günlük hayatlarını iyileştirmeye harcanması gerektiğini söyledi.
GÜNEY KORE
Güney Kore'de de Covid-19 pandemisinin başladığı 2020'den bu yana düzenlenen en büyük 1 Mayıs eylemlerine on binlerce kişi katıldı. Organizatörlere göre, başkent Seul'deki iki ana mitingin her birine yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Seul'de sahnede konuşan bir işçi "Ücretlerimiz dışında her şeyin fiyatı arttı. Asgari ücretimizi artırın. Çalışma saatlerimizi azaltın" dedi.
Miting katılımcıları, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un muhafazakar hükümetini, iddia edilen usulsüzlüklerde reform yapmak adına bazı sendikalara baskı uygulamakla da suçladı.
ENDONEZYA
Endonezya'da 1 Mayıs mitinge katılanlar, hükümetten, işçiler ve çevre pahasına iş dünyasına daha fazla fayda sağlayacağını öne sürdükleri bir istihdam yaratma yasasını yürürlükten kaldırmasını talep ettiler.
Protestocu Sri Azeng mitingde "Çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına İş Yaratma Yasası yürürlükten kaldırılmalıdır. İşçilere değil, yalnızca işverenlere fayda sağlamaya yöneliktir" dedi. (DIŞ HABERLER)
Diyarbakır 1 Mayıs'ı polis engellemesiyle başladı
Şenyaşar'dan 1 Mayıs mesajı: Türkiye’ye adaleti ve huzuru birlikte getireceğiz
Sanatçılardan 1 Mayıs mesajları: Emek ve alınteri kutsaldır
1976'dan bugüne: DİSK'ten 1 Mayıs afişleri sergisi
1 Mayıs için Taksim'e çıkmak isteyenler engellendi: Gazeteci Kuray ile birlikte 39 gözaltı