'2021'de 40 milyon kişi daha açlık sınırının altına düştü'

'2021'de 40 milyon kişi daha açlık sınırının altına düştü'
Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü, 2021'deki bu artışın sebebini 'üçlü ölümcül kombinasyon' terimiyle özetledi: Çatışmalar, aşırı hava koşulları ve ekonomik şoklar

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çatışmalar, iklim değişikliği ve ekonomik krizlerin geçim kaynaklarını zora sokması nedeniyle geçen yıl açlıkla karşı karşıya kalanların sayısının 193 milyona ulaştığını açıkladı. Örgütün yıllık raporunda 2021 yılında yaklaşık 40 milyon insanın "akut gıda güvensizliği"ne sürüklendiği belirtildi. FAO 2021'deki bu artışın sebebini "üçlü ölümcül kombinasyon" terimiyle formüle ettiği çatışmalar, aşırı hava koşulları ve ekonomik şoklara bağladı.

53 ÜLKE BÜYÜK AÇLIK SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA

Raporda 53 ülkenin büyük açlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi. Bu ülkelerin başında salgın, afet ve çatışmalarla mücadele eden Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tigray bölgesindeki ayrılıkçı güçlerle yaşanan iç savaşın etkisiyle Etiyopya, Suudi Arabistan öncülüğündeki güçlerle İran destekli güçler arasındaki savaşın yıkıma uğrattığı Yemen ve Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından büyük bir mali krize sürüklenen Afganistan geliyor.

SAVAŞLAR KÜRESEL GIDA SİSTEMİNDEKİ KIRILGANLIĞI ARTTIRDI

Rapor her ne kadar Rusya'nın Ukrayna'da açtığı savaşın etkilerini içermese de, uzmanlar savaşın kıtlığa yol açabileceğine ve bunun akut gıda güvensizliğini daha da derinleştirebileceğine dikkat çekiyor.

Rusya ve Ukrayna buğday, ayçiçek yağı ve gübre gibi en büyük temel tarım ürünlerinin üreticisi durumunda. Çatışmaların dünya gıda fiyatlarını mart ayında en yüksek seviyeye çıkardığını ifade eden FAO, savaşların küresel gıda sisteminin birbirine bağlı doğası ve kırılganlığını arttırdığını vurguluyor.

Karar'ın aktarımına göre örgüt büyük gıda krizleriyle mücadele eden Somali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Madagaskar gibi ülkelerin büyük çoğunluğunun buğday ithalatını Rusya'dan yaptığını kaydederek durumun kötüye gittiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) da, Rusya-Ukrayna savaşının sebep olduğu gıda fiyat artışının dünyanın bazı bölgelerinde açlık, kıtlık ve yetersiz beslenmeyi tetikleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

ÜÇLÜ ÖLÜMCÜL KOMBİNASYON

Birleşmiş Milletler akut gıda güvensizliğini bir kişinin hayatını sürdürebilmesi için yeterli besin tüketmede aciz kalması ya da geçim kaynaklarının acil tehlike altında olması olarak tanımlıyor.

FAO raporunda, bu tür açlığın kıtlığa ve yaygın ölümlere kayma tehdidini beraberinde getirdiğinin altını çizdi. FAO, Dünya Gıda Programı ve Avrupa Birliği'nin 2016 yılında hazırladığı ilk rapordan bu yana akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olan kişi sayısı giderek artıyor.

FAO 2021'deki bu artışın sebebini üçlü ölümcül kombinasyon olarak tanımladığı çatışmalar, aşırı hava koşulları ve ekonomik şoklara bağladı.

Rapora göre 2021'de çatışma ve güvensizlik 24 ülkede 139 milyon kişiyi akut açlığa sürükleyen temel sebep oldu.

Ekonomik şoklar ise Covid-19'un etkisini daha da kötüleştirerek 21 ülkede 30 milyondan fazla insanı vurdu.

Aşırı hava koşulları ise sekiz Afrika ülkesinde 23 buçuk milyon insanı akut gıda güvensizliğine iten başlıca sebebi oluşturdu.

FAO ekim mevsimi başlayan riskli bölgelerde yerel gıda üretimini arttırmak ve istikrara kavuşturmak için 1,5 milyar dolara ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

FAO'nun raporunda kırsal toplulukların derhal ve daha fazla desteklenmemesi halinde açlık ve kaybolan geçim kaynaklarının ölçeğinin korkunç boyutlara varabileceğini belirtiyor ve kaybedecek zaman olmadığına dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar