27 senatörden Biden'a mektup: 'Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayana kadar F-16 satmayın'

27 senatörden Biden'a mektup: 'Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayana kadar F-16 satmayın'
ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat partiden 27 senatör, Biden'a Türkiye'nin ABD'den satın almak istediği F-16 savaş uçakları hakkında mektup yazdı. Senatörler İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini Ankara onaylayana kadar satışın yapılmamasını istedi.

Artı Gerçek- ABD’de her iki siyasi partiden senatörler, Başkan Joe Biden’a mektup yazarak Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçaklarının satışının, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımı onaylanana kadar ertelenmesi çağrısında bulundu.

KONGRE İLK KEZ F-16'LARIN SATIŞI NATO ÜYELİĞİ TALEPLERİNE BAĞLADI

27 senatörün imzaladığı mektupta senatörler İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin NATO üyeliği için istediği koşulları karşılamak için "tam ve iyi niyetli" çabalar içinde olduklarını savunarak "NATO katılım protokolleri Türkiye tarafından onaylandıktan sonra, Kongre F-16 savaş uçaklarının satışını değerlendirebilir. Ancak bunun yapılmaması, bekleyen bu satışın sorgulanmasına yol açar" ifadelerini kullandı.

Kongre böylece ilk kez açık ve doğrudan şekilde Türkiye'ye F-16 satışlarını iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliği talebine bağlamış oldu. Biden yönetimi daha önce birden fazla kez Türkiye'ye F-16'ların satışını desteklediğini duyurmuş ve iki konuyu birbirine bağlamamıştı. Ancak Biden yönetimi bu iki ülkenin NATO üyeliğinin onaylanmasının satışa yardımcı olacağını vurgulamıştı.

'TÜRK HÜKÜMETİNİN İKİ ÜLKENİN NATO'YA KATILIM PROTOKOLLERİNİ ONAYLAMASINI BEKLİYORUZ'

"Protokollerin onaylanmaması ve buna dair bir takvim sunulmaması, Rusya Ukrayna'yı sebepsiz bir şekilde işgal etmeye devam ederken ittifakımızın birliğini tehdit etmektedir" denilen mektupta, "Türkiye ile verimli ve iki tarafın da fayda sağladığı bir güvenlik ilişkisi ABD'nin çıkarınadır. Türk hükümetinin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokollerini onaylamasını bekliyoruz" çağrısı yapıldı

NE OLMUŞTU?

İsveç ve Finlandiya geçen sene 24 Şubat'ta Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından NATO2ya katılım talebinde bulunmuş ancak Macaristan'ın yanı sıra Türkiye'nin engeliyle karşılaşmıştı. Ankara bu iki ülkenin PKK ve Gülen hareketi üyelerine karşı daha sert tutum almasını istiyor. Geçen sene haziran ayında Türkiye, Finlandiya ve İsveç, Madrid'de üçlü muhtıra imzalasa da Danimarka-İsveç vatandaşı ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Stokholm'de Kuran yakmasına izin verilmesi ve Kürt grupların Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik protesto eylemleri nedeniyle görüşmeler askıya alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar