AB İçişleri Bakanları anlaştı: Birliğin iltica ve göç kuralları sertleşiyor
Artı Gerçek - Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanları, Almanya'nın yeşil ışık yakmasının ardından uzun yıllardır tartışılan ortak göç ve iltica kuralları üzerinde anlaşmaya vardı. Özellikle, düzensiz göçmenlerin 'ilk hedefi' konumunda bulunan İtalya ve Yunanistan, Birlik ülkeleriyle düzensiz göçün yönetimi konusunda anlaşmazlık yaşıyordu.
'REFORMUN İKİ ANA AYAĞINDA ANLAŞMAYA VARILDI'
AB Dönem Başkanı İsveç'in Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, varılan anlaşmayı 'tarihi bir adım' diye niteleyerek, "AB'nin iltica sistemi reformunun iki ana ayağında anlaşmaya varıldığını" söyledi. Stenergard, "Üye ülkeler arasında sığınmacıların dağıtımı için 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında iyi bir denge kurulduğunu" dile getirdi. İsveçli Bakan, "Kurduğumuz zorunlu dayanışma mekanizması, göç baskısına en çok maruz kalan üye ülkelere destek sağlayacak. Üye ülkeler, farklı dayanışma katkıları arasında seçim yapma olanağına sahip olacak" diye konuştu. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da konunun önemine vurgu yaparak "Bunlar masanın etrafındaki herkes için kolay kararlar değil, ancak tarihi kararlar" dedi. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ise ülkesinin tüm önerilerinin kabul edilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek "İtalya ve ilk giriş yapılan tüm üye devletlerin düzensiz göçmenleri kendi topraklarında tutmak için para ödeyeceği varsayımını ortadan kaldırdık. İtalya, Avrupa adına göçmenlerin kabul merkezi olmayacak" dedi.
SIĞINMACI BAŞINA 20 BİN EURO ÖDENECEK
Anlaşmaya göre, sığınmacıları kabul etmeyen üye ülkeler her kişi başına, ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin euro (yaklaşık 500 bin Türk Lirası) ödeyecek. Söz konusu ödeme, göç yönetimiyle bağlantılı projeleri finanse etmek üzere oluşturulacak bir fon üzerinden ilgili ülkeye aktarılacak. Anlaşma, özellikle iltica hakkı verilme oranı düşük olan ve 'güvenli' kabul edilen ülkelerden gelenlerin sığınma başvurularını sınırlarda değerlendirip sonuca bağlamayı hedefliyor. Sınırlarda bulunan merkezlerde en fazla 12 hafta süreyle tutulacak başvuru sahipleri için hızlandırılmış prosedür uygulanacak ve başvurunun reddedilmesi hâlinde söz konusu kişiler doğrudan sınır dışı edilecek.
BAŞVURUSU REDDEDİLENLER 'GÜVENLİ' ÜLKELERE SINIR DIŞI EDİLEBİLECEK
İtalya, Yunanistan ve Avusturya'nın ısrarıyla Lüksemburg'daki zirvede başvurusu reddedilen sığınmacıların Tunus ve Arnavutluk'un da aralarında bulunduğu 'güvenli üçüncü ülke' kabul edilen ülkelere sınır dışı edilebilmesi karar altına alındı. Ancak yine de 'güvenli ülke kavramı' üye ülkelerin kendi değerlendirmelerine bırakıldı.
İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ
Birliğin göç ve iltica kurallarını sertleştirmesi nedeniyle Almanya'da iktidarda bulunan koalisyon partileri eleştirilerin hedefi oldu. Reformu 'iltica hakkına yönelik cepheden bir saldırı' diye nitelendiren Alman mülteci yardım örgütü Pro Asyl, Birliğin attığı adımı "Avrupa'da insan haklarının satılması" olarak değerlendirdi. Uluslararası Af Örgütü ise, Almanya'nın onayı halinde koalisyon anlaşmasının ruhuna aykırı biçimde bir "insan hakları tabusunun yıkılacağı" uyarısında bulunuyor. (DIŞ HABERLER)